Siste: Haukeland universitetssykehus opplyser søndag at bestefaren ikke lenger er kritisk skadet. Tilstanden hans betegnes som alvorlig. Gutten (2) er fortsatt kritisk skadet.

Fagernes har et verksted på kaien i Bjørsvik i Lindås kommune. Dit kom bestefaren i bil med sine to barnebarn, den to år gamle gutten og søsteren hans på seks, i 10-tiden lørdag formiddag.

— Han skulle kjøpe noe flis av meg, slik man bruker i kompostbinger, sier Fagernes.

Bestefaren parkerte bilen langs fasaden på verkstedet. 69-åringen kom så inn i verkstedet sammen med de to barnebarna.

Etter å ha vært inne i verkstedet gikk alle ut på kaien. Fagernes sto ved døren til butikken og pratet med bestefaren, mens gutten og jenten gikk ut mot kaikanten.

— Bestefaren ba dem komme tilbake og ikke stå så nær kaikanten, husker Fagernes.

Kjørte over kaikanten

Bare få sekunder etter startet dramaet på liv og død.

— Jeg vekslet bare fire-fem ord med bestefaren, så startet bilen. Motoren gikk jevnt og fint, så rygget bilen rolig bakover og over kanten på kaien, forteller Fagernes.

Metallkantene ytterst på kaien er relativt høye og kraftige, men Fagernes forteller at det ulykksalig nok lå en ganske kraftig trosse tett inntil denne kanten. Ifølge ham må trossen ha dannet et slags skråplan oppover mot metallkanten.

Varslet om ulykken

Fagernes mener bilen med gutten havnet i sjøen ganske nøyaktig klokken 10.45. Han tror toåringen, usett og svært raskt, må ha tatt seg inn i bilen etter beskjeden fra bestefaren.

Noen minutter etter fikk han summet seg nok til å ringe konen, Reidun Sperrevik, som så fikk ringt og varslet AMK.

— Bestefaren hoppet raskt uti etter bilen, men den drev momentant og fort utover. Så prøvde han å komme seg opp igjen via et tau som hang utfor kaikanten, men falt uti igjen. Deretter fant han en leider like bortenfor og klatret opp den. Da han kom opp, var han forslått og blodig, spesielt i pannen, sier Fagernes.

- Bestefaren dykket etter bilen

Ifølge Fagernes drev bilen rett utover fra kaien og ble liggende cirka 20 meter utenfor kaien. Grunnen til at den drev så fort er høyst sannsynlig at det kommer ut en elv rett under kaien, ved den gamle hermetikkfabrikken.

— Etter å ha kommet seg på land, løp bestefaren for å finne en båt. Jeg prøvde også selv å finne en båt, men fant ingen med årer, sier Fagernes.

Til slutt fant bestefaren, ifølge Fagernes, en båt han kunne bruke - helt ytterst på en flytebrygge cirka hundre meter unna. På dette tidspunktet var Fagernes selv opptatt med å ta seg av og skjerme den seks år gamle jenten som sto igjen på kaien, etter å ha blitt vitne til lillebrorens ferd uti vannet.

Fagernes tok henne inn i verkstedet og bort fra vinduene, slik at hun skulle slippe å se dramaet på utsiden.

Men Fagernes selv så hva som skjedde videre:

— Bestefaren rodde utover mot bilen. Da han kom frem, hoppet han uti det iskalde vannet. Det så ut som om han prøvde å få opp dørene. Men det gikk bare noen sekunder før bilen sank, sier Fagernes.

Han forteller at bestefaren etter dette ble værende i vannet og begynte å dykke ned etter bilen. Ifølge konen, Reidun, var bestefaren lenge under vann.

— Det var så lenge at jeg trodde han var død, sier hun.

Men til slutt kom bestefaren, ifølge Fagernes, svømmende opp til overflaten.

— Da kom det lyder fra ham, og vi tenkte at det hadde gått bra. Så kom det en nabo til i båt og fikk plukket ham opp, forteller Fagernes.

Lokalsamfunnet er preget

Konen Reidun, som hele tiden holdt kontakt med AMK på mobil, gikk ut på flytebryggen som bestefaren ble tatt til. Der var hun med på gjenoppliving sammen med to-tre andre.

— Vi fikk livstegn og fant puls, men det var vanskelig å få lagt ham i stabilt sideleie, for han var så urolig. Da noen kom til med pledd og la dem rundt ham, ble han liggende stabilt, sier Reidun.

Ekteparet mener bestefaren gjorde en fantastisk innsats - og at han neppe ville kommet levende opp fra det siste redningsforsøket om han ikke var i så god form. De beskriver ham som en svært godt trent mann.

— Han gjorde alt man kan forvente, og mer til. Når du holder på til du er nesten bevisstløs, er det ikke mer man kan forlange, sier ekteparet.

Nå krysser de, og hele lokalsamfunnet i Bjørsvik, fingrene for at dette skal gå bra.

— Dette er en tragedie for alle.

DYKKET: Dykkere fra brannvesenet var med på å lete etter toåringen i vannet og hevingen av bilen.
PAUL SIGVE AMUNDSEN
TOM: Redningsmannskapene fikk etter hvert hevet bilen fra sjøen i Bjørsvik.
PAUL SIGVE AMUNDSEN
PÅ LAND: Bilen toåringen satt i ble i løpet av lørdag ettermiddag heist på land.
PAUL SIGVE AMUNDSEN