For det var nemlig 20. januar 1964 at Bergens Tidende første gang kunne fortelle at Toro skulle putte Bergensk Fiskesuppe på pose.

«Lørdagsfri for mor også», annonserte suppemakerne på Nøstet.

— Jøssenavn, går det an å lage fiskesuppe på pulver? tenkte de bergenske madammene.

De var vant til at det meste av dagen gikk med i kjøkkenet når familien var lovet fiskesuppe til middag.

Men det gikk an.

Det ble konstatert da BT inviterte seg selv til prøvesmaking på posesuppen. Signaturen «U» kunne konkludere at «Det var fiskesuppe» Toro hadde laget.

«Bergensk Fiskesuppe blir nasjonalisert i vår», sto det spøkefullt i overskriften i BT for 40 år siden.

Faktisk var det verdens første fiskesuppe på pose det var snakk om.

Headhunted av Rieber

Mannen som fikk mye av æren for at fiskesuppe kunne sendes Norge rundt i pulverform, var Toros kjøkkensjef og produktutvikler Arne Bertelsen, headhunted i 1956 fra grytene på hotell Orion til Toro-kjøkkenet på Nøstet.

— Jeg husker at Fritz Rieber var på besøk i restauranten på Orion. Etter måltidet ville han gjerne snakke med kjøkkensjefen, forteller Bertelsen.

Og kjøkkensjefen, det var Bertelsen, det.

Dermed var veien kort fra Fritz Riebers gane til Toro-fabrikken. Bertelsen ble innkjøpt nærmest på stedet, for å sette velsmak på Toros fremtidige suppeprodukter.

Hentet poser med fly

Fiskesuppen ble en suksess og faktisk en poseåpner for Toros andre supper, fem i tallet den gang, 28 i dag.

— Allerede like etter lanseringen i 1964 ble etterspørselen etter Bergensk Fiskesuppe så overveldende at det i full fart måtte hentes ny emballasje fra Sveits - med fly, forteller dagens produktsjef, Gudfinna Traustadottir.

— Og nede i Nøstegaten skal det ha vært kø av biler som kom for å hente forsyning av fiskesuppen, forteller hun.

— Da hadde vi brukt nærmere to år på å utvikle suppen, supplerer Bertelsen.

Han hadde en meget solid kokkefortid bak seg da han kom til Toro i 1956. Først på båter som «Venus» og «Stella Polaris», deretter som kjøkkensjef på velrenommerte steder som Bristol Hotel med Speilsalen, Grand selskapslokaler, Bellevue - og Orion, alle blant byens mest superbe kjøkken i de årene.

— Jeg ble i Toro frem til 1994 og angrer absolutt ikke på valget, sier Bertelsen.

Når den bergenske fiskesuppen nå skal feires som 40-årsjubilant, er han blant de selvskrevne æresgjestene. På samme måte som han er æresmedlem både i Bergen Kokkenes Mesterlaug, Norske Kokkemestres Landsforening og Nordiske Kjøkkensjefers Forening.

Toros hemmelige våpen i nesten 40 år, rett og slett.

Klassisk oppskrift

— Oppskriften på Bergensk Fiskesuppe knytter det seg ikke mange hemmeligheter til, den er den klassiske med pale, selv om enkelte små justeringer er gjort opp gjennom årene. Suksessen er vel like mye knyttet til at vi klarte å putte fiskesmaken på pose, sier Bertelsen i dag.

En stund var han inne på tanken å bruke klippfisk, og gikk sågar til prøveinnkjøp av slaget hos Follesø & Sønner. Men, nei, det ble for sterkt.

Av BT for 20. januar 1964 fremgår det at hemmelighetene ved fiskesuppeproduksjonen på Nøstet «... er like godt vernet som oppskriften på atombomben».

Verneverdig er den i hvert fall, fiskesuppen.

PRØVESMAKER: PÅ Toros produktkjøkken på Nøstet blir jubileumsårgangen av Bergensk Fiskesuppe testet av fra venstre markedsdirektør Eivind Holst, pensjonert kjøkkensjef Arne Bertelsen, laboratorietekniker Betty Lindøe og produktsjef Gudfinna Traustadottir.<p/>FOTO: ARNE NILSEN
MARKEDSFØRING: «Lørdagsfri for mor også» het det i markedsføringen for Bergensk Fiskesuppe på pose i 1964. Laboratorietekniker Betty Lindøe viser frem plakaten.<p/>FOTO: ARNE NILSEN