Mandag denne uken begynte Johannessen, for de fleste kjent som mangeårig og høyprofilert leder av Politiets Fellesforbund (PF)), i jobben som lensmann i Sogndal og Leikanger.

Første dag på jobb ble han grundig informert om den absolutt største saken i Sogndal for øyeblikket: Etterforskningen av det mistenkelige dødsfallet til 22 år gamle Veronica Heggheim Stegegjerdet.

Anklages for løgn

22-åringens forsvinning og dødsfall har preget nyhetsbildet både nasjonalt og lokalt i over en måned.

Det dreier seg om hjelp til å finne ut hva vi skal jobbe videre med

Arne Johannessen, lensmann, om Kripos-hjelp

Politiet har hele tiden etterforsket bredt og sagt at de holder alle muligheter åpne. På den ene siden har de sagt at ingenting tilsier noe straffbart, på den andre siden at de ikke kan utelukke det.

Også Stegegjerdets pårørende har gitt uttrykk for at de frykter at noe kriminelt har skjedd.

Like før helgen ble en mann i 40-årene, angivelig mannen som kjørte Veronica hjem og sist så henne i live, varetektsfengslet.

Han er anklaget for å ha løyet i et vitneavhør i Veronica-saken for en uke siden.Johannessen skjønner at det utad oppfattes dramatisk med arrestasjon og fengsling i tilknytning til en sak som handler om et mistenkelig dødsfall.

— Jeg skjønner at det sikkert er mange spørsmål og mye spenning knyttet til saken slik den fremstår. Men generelt vil jeg si at det ikke er uvanlig at man under etterforskningen av én sak, der mange miljø blir kartlagt, kommer over andre ting som kan føre til nye straffesaker. Det skjer stadig vekk at en etterforskning får nye retninger, sier Johannessen.

- Oppfatter ikke som skinnsiktelse

Siktelsen mot mannen i 40-årene, hjemmehørende i Indre Sogn, gjelder også et narkotikaforhold. Etter hva BT forstår, skal det ha blitt funnet narkotika i tilknytning til mannen etter at han ble pågrepet.

Mannens forsvarer, Trygve Staff, har sagt at klienten i stor grad har erkjent narkotikadelen av siktelsen, oppbevaring av cannabis, men at han nekter skyld for å ha forklart seg bevisst uriktig.

— Det sliter på ham at avislesere kan få inntrykk av at han er siktet i Veronica-saken. Det er han ikke, han er siktet i sin egen sak, sa Staff til BT i helgen.

Staff sier til BT at han ikke har noen som helst grunn til å oppfatte anklagene mot klienten som en «skinnsiktelse».

— Man kan jo selvsagt spørre seg om det, om politiet i realiteten ønsker å anklage ham for helt andre ting. Men nå har politiet sagt at det ikke er tema å utvide siktelsen, og at dette verken har med forsvinning eller dødsfall å gjøre. Så da forholder jeg meg til at saken gjelder det som står i siktelsen. Men som jeg har sagt før: For min klient er det steintungt å leve med redselen for at fengslingen av ham skal misforstås av omgivelsene, sier Staff.

Kripos tilbake

Tirsdag kom også Kripos tilbake til Sogndal. Denne spesialenheten har lenge bistått Sogndal-politiet i Veronica-etterforskningen - både med elektroniske spor, kriminalteknikere og spesialister på taktisk etterforskning - men Kripos har ikke vært fysisk til stede i Sogndal på en stund.

Ifølge regionlensmann Arne Johannessen dreier det seg denne gangen om taktisk bistand.

— Det dreier seg om hjelp til å finne ut hva vi skal jobbe videre med, sier han.

— Både for de pårørende, politiet og lokalsamfunnet er det utrolig viktig å finne svar på hva som har skjedd i denne saken. Før vi setter sluttstrek, må vi få mest mulig fakta på bordet.

- Når saken fremstår så vidt åpen som den gjør, kunne dere tjent på å være litt mer åpne for eksempel om hva som ligger bak fengslingen for falsk forklaring?

— Det er ikke vanskelig å skjønne at mange sitter med spørsmål og venter svar. Samtidig tror jeg både pårørende og publikum har stor forståelse og respekt for politiets rolle. Og at det i en periode er nødvendig for oss å holde kortene tett til brystet, avslutter lensmannen.

ROLLE: - Det er ikke vanskelig å skjønne at mange sitter med spørsmål og venter svar. Samtidig tror jeg både pårørende og publikum har stor forståelse og respekt for politiets rolle, sier ny lensmann i Sogndal og Leikanger, Arne Johannessen, om Veronica-etterforskningen.
MARITA AAREKOL