Skipssjefen, kapteinløytnant Tom B. Thorgrimsen (51), har vært om bord i snart tolv år. I hans tid har han og mannskapet hentet opp ni savnede personer fra havets dyp. I de atten årene KNM «Tyr» har seilt, har miniubåten om bord også sporet opp flere gamle skipsvrak med mange omkomne.

— Vi føler at vi utfører en viktig oppgave for samfunnet, særlig for de etterlatte. Alle som mister sine kjære, synes det er godt å få en grav å gå til, sier han.

Tre av ti oppdrag sivile

Syv av ti oppdrag som KNM «Tyr» utfører, er militære, resten er for det sivile samfunnet.

— Det er med litt blandede følelser vi gjennomfører søk etter antatt druknede personer. På den ene siden er det selvsagt tragiske omstendigheter rundt slike hendelser. På den andre siden ser vi hvor glade de etterlatte blir når vi finner de savnede. Da føler vi at vi har bidratt med noe som betyr noe, sier Tom B. Thorgrimsen.

Bomturer verst

— Det verste for oss er egentlig når vi ikke finner dem vi leter etter. Da går vi rundt og grubler på om vi har lett godt nok, og om vi har oversett noe, tilføyer han.

Høsten 2000 forsvant frakteskuten «Steinfalk» med tre mann ombord. Det ble antatt at den gikk ned i uværet i nærheten av Kollsnes. Trass i flere iherdige forsøk, forble gåten om skipets skjebne uløst. KNM «Tyr søkte ettger fartøyet ved flere anledninger, men måtte til slutt gi opp.KNM «Tyr» har et mannskap på tyve. Halvparten er vervet og ansatt i Sjøforsvaret, den andre halvparten vernepliktige. Miniubåtoperatøren om bord har lang erfaring, og er ytterst dreven i å drive søk ned mot tusen meter.

— Erfaring er viktig. Derfor har flere av oss vært lenge om bord, sier kapteinløytnant Thorgrimsen.

Derfor er de også så godt forberedt som det er mulig å være når de finner en person som gjerne har vært savnet lenge.

Faste rutiner ved likfunn

— Vi har faste rutiner når det skjer. De menige får ikke være med når vi henter opp omkomne. Det tar vi offiserer oss av. Om nødvendig har vi også tilgang på støtteapparat med prest i etterkant, sier skipssjefen på KNM «Tyr».

Det er ofte funn av savnede personer som omtales mest i media, men KNM «Tyr» gjør minst like mange søk etter skipsvrak, styrtede fly og gjenstander Sjøforsvaret har satt ut på havbunnen til trening.

— Dette er selvsagt en helt annen type oppdrag, og mer forbundet med spenning. Det er dessuten viktig at vi i Sjøforsvaret rydder opp etter oss når vi plasserer ut objekter i sjøen for å trene, sier skipssjefen.

Krigsvrak

De mest kjente skipsvrakene KNM «Tyr» har funnet, er britiske HMS «Hunter» og den tyske slagkrysseren «Scharnhorst» som begge ble senket under annen verdenskrig. HMS «Hunter» ble funnet av «Tyr» i 2008 etter å ha vært savnet i nesten 70 år. Det britiske marinefartøyet sank vest for Narvik 10. april 1940 i slaget om Narvik havn. Funnstedet har nå status som krigsgrav.

«Scharnhorst» ble senket i 1943, og gikk ned med 1800 mann om bord. Slagkrysseren ble funnet av «Tyr» i 2001, 60 nautiske mil nord for Nordkapp.Skipssjefen på KNM «Tyr» synes det er viktig å opprettholde den søkeevnen Sjøforsvaret har med mini-ROV'en (minubåten) som det snart pensjonerte fartøyet har om bord.Han leder en viktig oppgave

BOMTURER VERST: - Det verste er når vi ikke finner noe, sier skipssjefen på KNM «Tyr». Tom. Thorgrimsen.
ODD E. NERBØ