Lørdag 21. november i fjor: En 20 år gammel mann sitter på utestedet Bocca sammen med kompisene sine. Drinkene går ned på høykant. Kvelden har vært full av halloi og drikkeleker.

Etter stengetid sjangler 20-åringen over Torgallmenningen. Han er godt bedugget og nøyer seg ikke med å gå forbi pepperkakebyen. Det er lett å komme seg inn, bare til å dra ned en glidelås.

Inne i teltet tar han tak i en feiekost og knuser nesten hele byen til støv. Bare 14 hus blir spart for ødeleggelsene. Han slår seg også løs med et brannslukkingsapparat og heller ut et spann med maling.

Husker det vagt

— Det er ganske vagt for meg dette her. Jeg kan ikke huske helt hva jeg gjorde der inne, men jeg husker jeg knuste noen hus, sier den nå 21 år gamle mannen.

Mannen, som er utdannet håndverker, går sammen med BT gjennom pepperkakebyen ett år senere. Han vil holde lav profil og føler seg ikke særlig vel der han går sammen med barnehagebarn og småbarnsmødre.

  • Det var ikke så fint den natten jeg var ferdig her, sier 21-åringen lavt.

Artikkelen fortsetter under videoen.

«Håper han dør»

I løpet av den søndagsmorgenen Bergen by våknet opp til nyheten om at pepperkakebyen var jevnet med jorden, begynte skjellsordene å hagle på nettet. Byen var i lynsjestemning. Politiet jobbet med sporsikring og ba publikum om tips.

— Dette er tapere, som ikke er flinke verken i skole, idrett eller sosialt, uttalte politimannen Karsten Raa til BA der han sto i pepperkakestøvet og ledet etterforskningen.

Folkets reaksjoner var omtrent like sterke som hos blodfansen når Brann blir snytt for straffe på overtid.

«Den eneste straffen stor nok for en forbrytelse som dette er dødsstraff. Håper han dør», skrev en person.

En annen skrev: «Hvordan er det mulig å være så OND mot så mange barn som har jobbet så hardt?»

Fryktet fengsel

Selv våknet 21-åringen opp med tidenes fylleangst.

  • Jeg visste med en gang at det hadde skjedd noe ille dagen før, og at jeg burde sjekke på nettavisene, sier han.

Han trodde selv at han bare hadde knust noen få hus, men på nettet fikk han tydelig se at han hadde gått langt grundigere til verks.

  • Jeg fikk sjokk da jeg så bildene. Nyheten var over alt. Jeg kjente angsten da jeg leste at jeg kunne vente meg ett år i fengsel, sier 21-åringen.

Ifølge ham var dette årsaken til at han ikke turde å melde seg selv til politiet.

  • Jeg holdt meg innendørs hele dagen og leste alt jeg kom over på nettavisene. Jeg hadde noen kompiser på besøk. De syntes det hele var litt morsomt. Det syntes ikke jeg. Jeg var full av angst, forteller pepperkakeknuseren.

Hundre tusen i dusør

Først dagen etter våget han seg ut på gaten.

— Jeg så meg over skulderen og lurte på hva som kunne møte meg rundt neste hushjørne, forteller 21-åringen.

Både BA og BT hadde saken på førstesiden. BA hadde bilde av en pepperkakemann som hadde mistet en arm og tittelen: Dusør.

— Jeg syntes det var helt vilt og ble enda mer stresset da jeg skjønte at noen ville betale 100.000 kroner for dem som kunne sørge for at saken ble løst, sier 21-åringen.

- Hvorfor reagerte du på dette?

— Det var tross alt snakk om en ødelagt pepperkakeby. Det er vel andre alvorlige saker her i denne byen der man heller kunne ha kommet med slike dusører, spør 21-åringen.

I avisene uttalte flere sentrale personer seg. Ordfører Gunnar Bakke sa at gjerningsmennene måtte være skruppelløse.

— Jeg håper de blir funnet, de som har gjort det. De skulle fått bake på livstid, sa Bakke.

Pepperkakeborgermester og tidligere ordfører i Bergen, Herman Friele, uttalte at han syntes handlingen var skandaløs og foraktelig. Han var en av personene som utlovet dusør.

Lettet da politiet kom

Dusøren hadde trolig en virkning. For onsdag den 25. november dukket politifolk opp i leiligheten til 21-åringen.

— Har du ventet på oss, var det første de spurte da de sto på døren.

— Jeg ble lettet da de fant meg. Politifolkene var greie. De lo faktisk litt av saken. Inne på politihuset var de også veldig greie. Det var opptatt av å få en løsning. Jeg var ute på gaten igjen i løpet av en time, sier 21-åringen, som aldri tidligere har hatt noe usnakket med politiet.

Saken ble sendt til konfliktråd der han fikk møte de ansvarlige for pepperkakebyen.

  • Det gjorde godt å få snakket med dem. I starten var de ganske sinte, men etter at jeg fikk beklaget, tror jeg de skjønte at jeg egentlig ikke er en pøbel, sier 21-åringen.

Straffen ble en bot på 20.000 kroner. I tillegg skrev han et åpent brev til byens befolkning der han beklaget vandalismen.

Spiser pepperkaker i julen

Nå, ett år senere, håper han at Bergen by er ferdig med saken.

— Angrer på det du gjorde?

  • Ja, men jeg føler ikke behov for å snakke mer om det. Jeg har tatt straffen min og har fortsatt 14.000 kroner igjen av boten jeg fikk, sier 21-åringen.

- Har du lært noe av det som skjedde?

  • Jeg holder meg unna spriten. Det var nok den som gjorde at jeg tok helt av, sier 21-åringen.

- Hva tenker du når du spiser pepperkaker?

  • He, he. Ingenting. Jeg spiser pepperkaker i julen, slik som alle andre, sier pepperkakeknuseren.