På aktivitetsvenner.no kobler folk seg til nye venner i alle aldre i et stort valgsystem.

— Vi kobler folk med felles interesser, men dette er ikke nettdating, understreker nettansvarlig for Aktivitetsvenner.no, Vetle Søraas Valebjørg overfor BT.

I Bergens Tidende og på bt.no kunne du i går lese om mennesker som ønsker å gjøre noe for å komme ut av ensomhet. En ny venneklubb er i ferd med å etableres i Bergen.

1200 i Bergen

Den landsomfattende tjenesten aktivitetsvenner.no har eksistert på internett i fem år, uten at den store offentligheten har hørt så mye om den.

Aktivitetsvenner har 12.000 medlemmer spredt over hele landet, og av dem er 8000–9000 aktive, ifølge Valebjørg. Han opplyser at folk har sendt nesten 150.000 meldinger i systemet siden tjenesten ble startet for fem år siden.

I Bergen er ca. 1200 personer i alderen 20 til 60 registrert som brukere av tjenesten.

— For ti år siden var det jo nesten ingen som drev med nettdating, men nå er jo dette svært vanskelig og helt normalt. Å utvikle vennskap på nett er kanskje fortsatt et litt mer følsomt tema, fordi mange ikke ønsker å fremstå som venneløse. Men mange normale personer ønsker jo bare flere venner i tillegg til de de har, gjerne med litt samme interesser og livssituasjon.

Vokst fra gamle venner

Vetle Søraas Valebjørg etablerte tjenesten da han var student ved NTNU i 2006.

— Jeg så at mange flyttet til andre byer når de var ferdig med studiene, og så et behov. Aktivitetsvenner.no har mange forskjellige brukere. Det er ikke en tjeneste beregnet spesielt for ensomme, men en tjeneste som også ensomme kan bruke, poengterer han.

— Vi ser at mange unge voksne har behov for en slik tjeneste. Folk i slutten av 20-årene og 30-årene opplever å ha vokst fra gamle venner, eller at venner begynner å endre fokus og få familie. Plutselig er det mange som ikke har det like godt sosialt som de har hatt det som unge, sier Valebjørg.

Møter uten press

— Også de som flytter til en ny by eller på andre måter endrer livssituasjon vil ha stor nytte av nye kontakter, enten det er unge studenter, eller pensjonister som kjeder seg. Ved at jenter går tur eller trener sammen vil de også være mindre utsatt for overgrep, mener han.

— Terskelen for å treffe nye folk er ganske lav, siden det ikke handler om dating. Man kan møtes uten at det er noe press, bare møtes og ha det gøy.

Aktivitetsvenner er et hobbyprosjekt for Valebjørg, som opplyser at inntekter fra annonser går til vedlikehold av tjenesten.

— Tjenesten er gratis, men det har vært vanskelig å få den nevnt i media. At media skriver svært lite om Aktivitetsvenner.no, skyldes kanskje begrenset kjennskap til tjenester på internett, tror Vetle Søraas Valebjørg.

Synspunkter? Si din mening her.

PRIMUS MOTOR: Vetle Søraas Valebjørg.
PRIVAT