— Jeg var på stranden og kikket etter krabber og fanget flyndre. Det var ikke så mange andre folk der. Erik Andersen dukket opp, og sa at jeg skulle få snop av ham. Han satte seg ned, og sa at jeg måtte ta ut snopet fra lommen hans selv, sier mannen i 50-årene.

Han var omtrent ni år, og Erik Andersen rundt 15 på tidspunktet da han ifølge sin forklaring ble utsatt for et overgrepsforsøk. Selv mener han det må ha vært sommeren 1967.

— Jeg var så dum at jeg gjorde som han sa. Jeg kjente han hadde hull i lommen. Jeg ble livredd, og stakk av med én gang. Heldigvis, for det er jo ikke alle guttene i denne saken som har gjort det, sier mannen.

— Torde ikke si noe

Han kjente til Andersen fra før, og visste godt hvem han var, da det angivelige overgrepsforsøket skal ha funnet sted i nærheten av hjemmet hans i en av Bergens omegnskommuner.

— Jeg kan ikke huske at han truet meg, men jeg var en liten, blåøyd guttunge, og lot meg lure. Og han var jo en del eldre enn meg, så jeg hadde vel respekt for ham og gjorde som han ba om, sier mannen.

Det gikk flere tiår før han fortalte noen om episoden.

— Jeg torde ikke si det til noen den gang, jeg var livredd. Jeg syntes nok det var pinlig, og ville ikke virke som en idiot som hadde latt meg lure, sier han.

Som barn tenkte han mye på det som hadde skjedd, men etter hvert la han episoden bak seg.

— Da lommemann-saken ble et tema i mediene, begynte jeg å tenke på det igjen. Jeg kjente jo igjen fremgangsmåten som ble beskrevet, og lurte på om det kunne være ham de skrev om, sier han.

Han forteller at han diskuterte lommemann-saken med konen, og vurderte å kontakte politiet.

— Men jeg var redd for at jeg tok feil. På overvåkingsbilder og tegninger så jo gjerningsmannen ut som en yngre mann enn Erik Andersen, sier hordalendingen.

- Tenker på ofrene

I ettertid har han tenkt mye på barna som kan ha blitt utsatt for overgrep etter at han slo fra seg å varsle.

— Jeg kunne kanskje spart noen for vonde skjebner. Men det er jo noe jeg vet først nå i ettertid, sier han.

Da Erik Andersen ble pågrepet, fikk han med seg nyhetsmeldingene som ikke oppga noe navn.

— Men jeg visste at det måtte være ham. Jeg var ikke overrasket, sier han.

Kort tid etter varslet han politiet, og ble raskt innkalt til avhør.

Nå er hordalendingen en av flere voksne menn som statsadvokaten ønsker å kalle inn som vitner for å forklare seg om overgrep politiet mener Erik Andersen har begått i tiden fra 1967 til 1995. Mennene er fra rundt 20 til over 50 år gamle, og flertallet av dem er fra Hordaland. Den yngste av dem ble i 1995 utsatt for et overgrep i Oslo. I denne saken har politiet funnet DNA som matcher Erik Andersens, men saken er foreldet og ble derfor henlagt.

Bøtelagt

Minst en av de andre mennene på listen var fornærmet i saken den gang Erik Andersen i 1976 vedtok en bot for flere tilfeller av blotting.

Statsadvokat Per Egil Volledal har tidligere bekreftet at gamle overgrepssaker kan bli brukt når han trolig skal argumentere for at Erik Andersen må dømmes til forvaring.

Erik Andersens forsvarer har tidligere uttalt at hennes klient nekter for å ha begått noe overgrep mot hordalendingen i 1967.

Da BT snakket med henne i går, ønsket hun ikke å kommentere verken denne saken eller de andre gamle sakene som påtalemyndigheten vil ta opp i retten.