• Jeg visste umiddelbart hvem som hadde skutt henne. Det var ikke et fnugg av tvil i mitt hode. Det var Ramsland.

Slik beskrev bistandsadvokat Helge Hansen sin første reaksjon da han fikk vite at Ingse Merete Rønnestad var drept.

Budskapet fikk han av byrettsdommer Ronny Bølgen, som skulle dømme i saken mellom Ramsland og Rønnestad samme dag. Også Bølgen koblet umiddelbart drapet til Ramsland.

— Det første Bølgen sa, var: «Han har skutt henne», fortalte Hansen i retten i går.

De to hadde sammen ventet forgjeves på det tidligere ekteparet i Bergen tinghus. I stedet for det tidligere ekteparet, kom to sivilkledde politifolk.

«Vi kan faen ikke være her»

— Hodet mitt fungerte ikke til å begynne med, jeg ble helt tom. Så sa Bølgen: «Vi kan jo faen ikke være her», sa Hansen.

De to fryktet at den nå drapstiltalte offiseren også kunne være ute etter dem, og ble plassert med politibevoktning på et lukket rom, før de ble eskortert ut av Tinghuset.

— Jeg hadde aldri forestilt meg at han kunne gjøre noe slikt, sa Hansen. Men han mener frykten var velbegrunnet:

— Dersom det som skjedde hadde funnet sted i rettssalen, tror jeg ikke at jeg hadde sittet her og vitnet i dag, sa Hansen.

Vurderte å kontakte politiet

Tidlig drapsmorgenen hadde han vurdert å kontakte politiet. Årsaken var at han hadde fått vite av Rønnestad at Ramsland hadde vist sønnene våpen hjemme, og at hun oppfattet dette som en trussel. Samtidig hadde han fått skriftlig beskjed om at Ramsland kunne være psykisk ustabil.

— Før jeg gikk i retten denne dagen, satte jeg meg ned med en kollega og bad om råd. Jeg var veldig urolig. Han mente jeg burde gå til politiet med opplysningene, sa Hansen.

Han hadde i mange år undret seg over om Ramslands psykiske helse var som den burde.

— Jeg spurte meg ofte: «Hvordan i all verden kan Forsvaret ha en slik mann i sin tjeneste?». Men jeg skjønte nok aldri hvor redd Ingse faktisk var, sa Hansen.