Da Windheim parkerte politibilen utenfor huset der Ingvild Myking bodde, kom to ti år gamle jenter løpende mot ham.

— Jeg har vært 31 år i politiet og vært på flere drapsåsteder, men dette oppdraget vil jeg aldri glemme, sier Windheim.

— Det er sterkt når det kommer en ti år gammel jente i sommerkjole løpende mot deg, og roper «han har drept mamma».

- Han har reist

Drapstiltalte Rune Pedersen ringte selv til nødnummeret 112 for å fortelle at han hadde drept en kvinne med kniv.

Windheim og hans makker hadde derfor fått tillatelse til å bevæpne seg før de dro til åstedet.

— Jeg går ut av bilen og retter på våpenet, men den ene jenten sier «Du trenger ikke det, han har reist». Hun sier det på en slik overbevisende måte at jeg visste det var riktig, fortalte Windheim i Bergen tingrett.

Den drapstiltalte 35-åringen viste ingen synlige tegn til reaksjon på politimannens forklaring om hvordan jenten tok Windheim i hånden, og ledet ham inn i stuen der Ingvild Myking lå død.

— Man opplever slike jobber på to måter, som politimann og som privatperson. Der og da må man være politi, men vi er bare mennesker vi også. Det er tøft, spesielt når det er barn involvert, sier Windheim.

Også ambulansesjåføren som var først på stedet, beskrev i retten et svært sterkt møte med drapsofferets datter og venninnen, som ifølge tiltalen var blitt misbrukt seksuelt av Pedersen etter drapet.

— Blikkene som møter meg fra de to jentene er slik at jeg umiddelbart skjønner at dette ikke er bra. Jeg forsto at jobben min måtte være å ta meg av disse jentene, fortalte ambulansesjåføren fra vitneboksen.

- Rystende

Faren til jenten Pedersen forgrep seg på, forklarte i retten i går om møtet med datteren på Haukeland etter overgrepet.

— Det er en av de mest rystende beskjeder du kan få om ditt barn. Først følte jeg vantro over at noe slikt kunne skje, men lettelsen over at hun var i live kom etter hvert, fortalte faren.

Han fortalte at datteren fortsatt er preget av det som skjedde julidagen i fjor. Hver kveld før hun legger seg ber hun foreldrene sjekke at alle vinduer er lukket, og ytterdøren låst.

Det ble foretatt dommeravhør av begge jentene kort tid etter drapet 20. august i fjor. Dommeravhørene - som er filmet - er avspilt for retten bak lukkede dører av hensyn til privatlivets fred.

FØRST PÅ ÅSTEDET: - Jeg har vært 31 år i politiet og vært på flere drapsåsteder, men dette oppdraget vil jeg aldri glemme, sier politibetjent Harald Windheim.
Høvik, Tor