• Vi får et A-lag og et B-lag tannhelsemessig, sier Tannlegeforeningen.

LES OGSÅ: Store prisforskjeller hos tannlegen

Asbjørn Olsen ligger og gaper hos tannlege Geir Tvedt på Tannlegehuset ved Landåstorget. I denne tannlegestolen har han tilbrakt mange timer i horisontalen de siste årene. Etter å ha slitt med tennene i mange tiår, har han fått satt inn en implantatbro og en tannbro. Et liv til sjøs uten tilgang til tannlege ble starten på tannproblemene for den nå 65 år gamle mannen.

— Resultatet blir bra, sier Olsen og gliser med sin nye tanngard.

Men billig har det ikke vært.

— Arbeidet, inkludert for- og etterbehandlingen, har kostet meg rundt 180.000 kroner, forteller han.

Olsen har brukt flere hundre tusen kroner på tannhelse de siste tiårene. Et veldrevet enkeltmannsforetak gjør det mulig å betale tannlegeutgiftene.

Det bør ikke være slik at folk må ta opp lån for å finansiere et nødvendig inngrep. Asbjørn Olsen

— Men det er klart at dette utgjør et kraftig innhugg i økonomien. Jeg ser for meg at dette ville vært en alvorlig økonomisk knekk for en litt yngre familiemann med en vanlig jobb. Det bør ikke være slik at folk må ta opp lån for å finansiere et nødvendig inngrep, sier han.

Sosiale forskjeller

Langt fra alle besøker tannlegen regelmessig. En undersøkelse fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser store sosiale forskjeller i bruk av tannlegetjenester blant voksne. Jo høyere utdanning og lønn, desto større er sannsynligheten for at en besøker tannlegen ofte. Studien viser også at de som vurderer tannhelsen sin som dårlig eller svært dårlig, er de som sjeldnest går til tannlegen.

— Årsaken er nok at de med høy utdanning, er mer helsebevisste. I tillegg har du det uunngåelige temaet økonomi, sier Truls Christian Breyholtz, formann i Bergen Tannlegeforening.

Han mener dagens trygdeordning for tannbehandling er for snever.

— Vi i Tannlegeforeningen ser for oss en generell trygdefinansiering av tannbehandling på lang sikt, slik at hele befolkningen kommer inn under delfinansieringen. Drømmen hadde vært å få egenandelen ned på et lavt nivå på linje med legetjenester. I dag føler vi tenner ikke blir sett på som en del av kroppen, sier Breyholtz.

En bredere trygdeordning vil gi betydelig utslag i befolkningens tannhelse, mener han.

— Utrolig mange flere ville tatt seg råd til å besøke tannlegen. I dag er det om lag ti prosent som ikke besøker tannlegen regelmessig. De velger heller ikke den optimale behandlingen, fordi det blir for dyrt. Vi får et A-lag og et B-lag tannhelsemessig, sier han.

Sparte mange tusen

64 tannlegestoler står tett i tett i den store studentklinikken ved Odontologisk klinikk i Bergen. Prisene er svært lave. Til gjengjeld må pasientene regne med to, tre ganger så lang tid i stolen som ved vanlige klinikker.

Studenttannlege Ingrid Christoffersen gjør siste finpuss i munnen til Eli Johanne Birkeland. På alle kanter ligger det pasienter og gaper. Etter jevnlige besøk i et år, er Birkeland endelig ferdig med en omfattende tannbehandling.

— Jeg har fjernet flere amalgamfyllinger og fått en krone, sier Johannesen, som valgte studentklinikken etter anbefaling fra venner.

— En annen årsak er prisen. Jeg har sikkert spart mer enn 50 prosent på å gå her. Det blir noen tusenlapper, sier hun.

- Mange faller utenfor

Stortinget vedtok i 2008 at den offentlige finansieringen for tannbehandling skulle styrkes.

— Det er vedtatt finansieringsordninger for noen flere grupper, men fortsatt er det en del som faller helt utenfor, sier Morten Rolstad, informasjonssjef i Tannlegeforeningen.

I stolen på Tannlegehuset er Asbjørn Olsen forbannet på regjeringspartiene for at de ikke har innfridd sine valgløfter om tannhelse.

— Jeg ser på det som et klart løftebrudd. Det burde absolutt være et pristak for denne type tjenester. Munnen er også en del av kroppen, sier han.

Tannlege Geir Tvedt er enig med sin mangeårige pasient.

— Jeg ser at folk synes det er dyrt å gå til tannlegen. For mange er uforutsette tannutgifter alvorlig for privatøkonomien, sier han.

Tvedt mener det ville vært en god start hvis det offentlige var med på å gjøre tannhelsetjenester billigere for de eldste og yngste pasientgruppene.

— De eldre sliter ofte med tennene på grunn av medikamentbruk og tannkjøttsykdom. Den yngre garde faller på sin side av når det offentlige tannhelsetilbudet opphører etter fylte 21 år. De blir verstinger når det gjelder å gå til tannlegen, sier han.

Mellom to stoler

Tvedt opplever at de unge voksne først kommer tilbake til tannlegen etter de har avsluttet studiene, etablert seg og stiftet familie.

— De unge faller mellom to stoler. Fra de er 21 til 29 er det vel heller ikke tannlege og de tilhørende kostnadene som står øverst på prioriteringslisten. Kanskje skulle første besøk hos privat tannlege vært gratis, for å etablere en relasjon, sier tannlegen.

At ungdommen slurver med å gå til tannlegen får alvorlige konsekvenser.

— Lar man tiden gå, blir det raskt svært mye dyrere enn det ville kostet å behandle tilstanden i utgangspunktet. Forskningen viser også at for eksempel bakterier fra en kronisk tannkjøttbetennelse kan spre seg i kroppen og kan føre til infarkt eller andre alvorlige sykdommer, sier Tvedt.

LES OGSÅ: Store prisforskjeller hos tannlegen

SPARTE TUSENER: Eli Johanne Birkeland valgte å fjerne amalgamfyllingene og få en ny krone hos studenttannlegene ved Odontologisk Universitetsklinikk. Hun anslår at prisen ville vært dobbel så høy hos en privat klinikk. - I tillegg er servicen veldig bra her. Jeg har aldri blitt sjekket så grundig før, sier hun.
ØRJAN DEISZ