De 16 fjellrevene som for et knapt år siden ble satt ut på Finse, hadde levd hele livet på en avlsstasjon. Overgangen ble derfor stor da de fikk et nytt hjem på ville fjellet.

Avlsprogrammet har som mål å etablere nye kolonier i områder hvor det før har vært fjellrev — og styrke bestanden på steder der det fortsatt finnes fjellrev. Håpet er at det igjen kan bli en levedyktig stamme på Finse.

Rev på stasjonen? Sjekk vårt webkamera på Finse! Artikkelen fortsetter under.

Tre er døde

— Vi vet ennå ikke så mye om hvordan det har gått med revevalpene som ble satt ut i januar. Det som er sikkert, er at tre av dem ikke lever lenger: En ble påkjørt av toget, en gikk i en minkfelle i Eidfjord og den tredje vet vi ikke helt hvorfor døde, sier prosjektleder Arild Landa ved Norsk Institutt for Naturforskning (NIVA).

Forskerne har fått tillatelse fra Direktoratet for naturforvaltning til å sette ut 25 nye valper.

— Vi kommer til Finse med valpene før jul, men venter ennå på snøskuterføre, sier Landa.

Håper på valper

Fjellreven har levd i den norske faunaen i titusenvis av år og har tilpasset seg de barske forholdene i høyfjellet. Den kan klare seg med lite mat og tåler temperaturer på under 40 minus på grunn av den spesielle pelsen.

- Er det håp om valpekull på Finse allerede til sommeren?

— Vi krysser fingrene.

I sommer ynglet fjellrev som er blitt satt ut på Dovrefjell.

VAKKER: Skinnet på fjellreven er skinnende hvitt og særdeles ettertraktet. Ved århundreskiftet kunne en jeger få en årslønn for en fin rev. ARKIVFOTO: Rune Sævig