25-åringen er en av flere som denne uken har sittet for lenge i politiets arrest. Ifølge regelverket skal ikke siktede sitte mer enn to døgn i arresten etter at de er blitt tatt. Tirsdag besøkte bt.no en av dem som har sittet for lenge i arresten.

— Det går på psyken

Cellen hans er ca to og en halv meter bred og kanskje dobbelt så lang. Her er ikke vindu, men en madrass, en flaske med vann, noen blader og en novellesamling.

— Det går greit å sitte her i et døgn eller to når man våkner opp etter fylla, men alt over det, er ikke noe særlig, sier mannen.

- Hva plager deg mest?

— Det går på psyken, det er ingen å snakke med, det er det verste, svarer han.

- Men det er jo en grunn til at du sitter her?

— Jeg må svare for det, men jeg synes jeg bør få en skikkelig celle. Her nede er det mange som skriker til alle døgnets tider. Det er svært vanskelig å få sove. Dessuten er luften tung. Ventilasjonen kunne med fordel ha vært bedre, svarer mannen.

- Tror du folk føler sympati med deg?

— Jeg tror noen gjør det, kanskje de som har vært her, i fyllearresten for eksempel, men det er jo ikke så mange.

Frist til i morgen

Da bt.no kom ned i politiarresten tirsdag ettermiddag, sto han i dusjen. Han kom i retur fra tinghuset, der en dommer hadde vurdert om han skulle løslates som følge av de dårlige soningsforholdene i politiarresten. Innsatte skal ikke sitte mer enn to døgn i politikjelleren etter at de er tatt.

— Det er flere dager siden han skulle ha vært overført til en skikkelig fengselscelle. Vi vet at Europarådets torturkomite har vært på besøk i politikjelleren og kommet med kritikk. Enten må reglene endres ved at rettsstaten sier at det er greit å isolere mennesker på denne måten, eller så må reglene følges ved at det bygges nok soningsplasser. I dag har vi regler som alle vet brytes. Det reagerer jeg på, sier Kaj Wigum, mannens forsvarer.

Han ba om at klienten ble løslatt og fikk delvis medhold. Dommeren slo fast at dersom ikke mannen har fått skikkelig soningsplass innen onsdag klokken 13.00, skal han løslates. Onsdag ble mannen overført til annen celle og løslates dermed ikke.

Den siktede var ikke alene i politikjelleren tirsdag. 13 av 25 celler var besatt. Fire innsatte satt på sjette døgnet, to på fjerde.

God service

Han forteller at en venninne av ham har kommet med rene klær. Det føles godt. Han kjenner politiarresten. Det er ikke første gang han er her.

— Jeg merker at det er vanskelig å følge med tiden. De som arbeider her, har mye å gjøre. De løper fra celle til celle. Det hender maten forsinkes, slik at vi blir sultne, forteller den siktede mannen.

Det er tre måltider om dagen, frokost, lunch og middag. Han klager ikke på arrestforvarerne. Mannen synes han blir møtt med respekt av dem og skryter av dem.

— Det verste er å sitte innesperret her nede. Jeg er isolert fra omverdenen. Kanskje har jeg fått lufte meg 10 eller 20 minutter hvert døgn siden jeg ble pågrepet fredag morgen, sier han.

Leser Mykle

Han klager ikke, men beskriver hvordan forholdene er når bt.no spør.

- Hva gjør du på for å få tiden til å gå?

— De første gangene jeg var her nede, sparket jeg celledøren eller bokset mot madrassen, men det ble så mye bråk. Nå leser jeg en del, men jeg kunne ønske at biblioteket var bedre. Det er litt kjedelig å lese bøker fra 1800-tallet på nynorsk. Jeg savner science fiction eller noe krim, svarer mannen.

- Hva leser du? spør fotografen.

Den siktede viser frem Agnar Mykles «Taustigen og andre noveller».

— Den er ikke så verst, den. Jeg har lest den to ganger.