Jelena Antic (27) var nesten alene i Presevo sentrum lørdag morgen. På vei til jobb gikk hun snarveien forbi jernbanestasjonen, som hun pleier. Hun passerte det gamle kulturhuset, som de serbiske spesialstyrkene bruker som kaserne, og fortsatte opp veien mot kontrollposten.

— Jeg så opp, og så en mann jeg aldri har sett før snakke med soldaten som sto der, sier hun.

Hun syntes det var merkelig, da soldatene aldri snakker med sivile.

- Slo soldaten

— Da jeg hadde tatt noen steg til, så jeg at de begynte å dytte hverandre. Så trakk soldaten seg tilbake til kontrollposten, men mannen fulgte etter. Så begynte de virkelig å slåss, sier hun.

Mannen var 38-åringen fra Hordaland, som ble skutt av serbiske spesialstyrker kort tid senere.

Antic sier mannen, som var mye større enn soldaten, fortsatte å slå mot soldaten mens denne forsøkte å beskytte seg. Da soldaten ropte om hjelp, snudde hun og løp mot det gamle kulturhuset.

27-åringen vekket soldatene.

Noen av dem hadde bare på seg treningsbukse og t-skjorte. De rev med seg våpnene og løp ut.

Antic sprang inn på kjøkkenet i den provisoriske kasernen. Der sto hun da de første skuddene falt.

-Jeg var sikker på at soldaten hadde blitt drept, siden de ikke har lov til å skyte med mindre noen retter våpen mot dem, sier hun.

— Redd og sjokkert

Alarmen gikk på det gamle kulturhuset, og flere soldater styrtet ut.

— Jeg ble fortalt etterpå at skuddvekslingen fortsatte oppover gaten, sier hun.

Antic ble avhørt av politiet. Så fikk hun gå hjem.

— Jeg var redd og sjokkert. Jeg har aldri hørt skudd så nært. På tross av spenningene mellom serbere og albanere har det aldri skjedd noe slikt her. Heldigvis var det ingen barn på vei til skolen, det kunne blitt helt forferdelig.

Mandag kveld står to eldre menn utenfor husene sine i gaten Svetozar Markovic, cirka 500 meter fra jernbanestasjonen i Presevo helt sør i Serbia. Den ene av dem, Ljubomir Gjorgjevic, har bodd her i nesten 60 år.

— Vi er veldig lei oss for det som har skjedd her. Det går sterkt inn på oss. Jeg låser aldri døren min når jeg går ut. Det skjer aldri noe her, sier han.

Våknet av skudd

Ti meter bortenfor ligger huset hvor 38-åringen har bodd sammen med konen, siden de giftet seg i september. Ved syvtiden lørdag morgen gikk han ut, etter å ha sittet oppe hele natten. Kort tid etter var han død.

— Jeg så ham hugge ved et par ganger, ellers holdt han seg for det meste innendørs, sier den andre naboen, som ikke ønsker navnet sitt i avisen.

Lørdag morgen våknet han av lyden av skudd utenfor huset. Mens han gikk ut utgangsdøren i pysjen, hørte han soldatene be 38-åringen gi fra seg våpenet. Så hørte han konen hans rope til spesialsoldatene. «Han er truffet, ikke skyt mer».

— Soldatene ropte at han måtte gi fra seg våpenet. Konen kom ut med Kalashnikoven og la den på gaten, sier naboen.

Han anslår at han hørte 30 skudd bli avfyrt etter han våknet. Da hadde allerede 38-åringen forflyttet seg om lag 500 meter med soldatene i hælene.

Etterforskningen avsluttet

VG Nett meldte tidligere i dag at politiet har avsluttet etterforskningen og overført saken til påtalemyndigheten, selv om det fremdeles er flere ubesvarte spørsmål i saken.

— Dette er en tragisk hendelse. Vi vet ennå ikke hva som fikk nordmannen til å gå til angrep, men våre tjenestemenn kan ikke lastes for det som skjedde. De gjorde bare jobben sin, og skjøt tilbake i selvforsvar da de ble beskutt, sier politisjef Sladan Velinovic til VG Nett.

«DREPT I SKUDDVEKSLING»: Ifølge serbisk politi ble mannen fra Hordaland drept lørdag etter en skuddveksling - på gaten utenfor hans og konens bolig i Presevo, Serbia.
RTS
NABO: Ljubomir Gjorgjevic sier Presevo er en stille og rolig by. - Vi er veldig lei oss for det som har skjedd her. Det går sterkt inn på oss, sier han.