Gustav Bahus fra Os Frp ble lørdag ettermiddag valgt til ny fylkesleder i Hordaland Frp på fylkesårsmøtet.

Han overtar dermed vervet som Gunnar Bakke har hatt i ti år. Bakke ga i høst beskjed om at han ville gi seg som leder i fylkespartiet.

Det var ingen motkandidater på ledervervet.

— Frp-velgere mest utålmodig

Da BT får tak i Bahus på telefon, sitter han i boblebadet på konferansehotellet på Kokstad der fylkespartiet har sitt årsmøte.

— Men det er ingen feiring med champagne, altså. Jeg måtte bare utnytte en times pause i programmet, ler han.

Osingen sier at hans hovedfokus som fylkesleder vil bli å bygge fylkeslaget videre.

— Vi har for eksempel hatt en utfordring knyttet til Hardanger, der vi mangler en del lag, sier han.

— Det desidert viktigste blir likevel valget i 2015. Nå sitter vi i regjering, styrer Bergen og flere andre kommuner, og vi styrer fylkeskommunen. Da er det viktig for en fylkesleder å være bindeledet mellom det lokale og det nasjonale, sier Bahus.

— Får du prestasjonsangst? Nå må jo Frp levere noe til velgerne sine.

— Ja, og jeg tror nok at Frp-velgere er mye mer utålmodige enn andre partier sine velgere, med den bakgrunnen vi har. Men den utålmodigheten må vi tåle, det er drivkraften til alle sentrale politikere. Selv har jeg for eksempel fått et veldig boost som samferdselspolitiker, etter å ha fått en partikollega inn som samferdselsminister.

Taust om reservasjonsrett

Samferdsel står også sentralt på fylkesårsmøtet, med mange resolusjonsforslag om E 39 og tverrforbindelser til Tysnes og Austevoll. Lørdag ettermiddag var det ikke kommet inn noen resolusjonsforslag om reservasjonsrett for leger, til tross for at flere sentrale Frp-ere i fylket har gått sterkt imot regjeringens forslag om reservasjonsrett.

Blant dem er tidligere stortingsrepresentant Laila Reiertsen, som til Os- og Fusaposten lørdag forteller om da hun selv ble gravid som 16-åring. Da prøvde legen å overtale henne til å ta abort, men Reiertsen nektet.

— Jeg var sterk nok til å stå på mitt. Men det er mange jenter der ute som tenker, javel, legen vet nok best, sier Reiertsen til avisen.

Også bystyrerepresentant Morten Myksvoll er sterkt imot forslaget.

— Men jeg har ikke behov for å ta det opp på fylkesårsmøtet. Forslaget er sendt ut til kommunene på høring, og det er der saken bør debatteres, sier han.

Bahus vil ikke røpe hvor han står i saken.

— Som fylkesleder finner jeg det ikke rett å utbasunere min personlige mening. Vi har begge synspunkt representert i partiet, sier Bahus.

Bahus er en rutinert politiker, som har sittet i fylkestinget i hele 18 år. Han er leder for samferdselsutvalget i fylkeskommunen. Til daglig er han også ansatt i fylkeskommunen, som lærer ved Bergen maritime videregående skole.

Torleif Østensen fra Bergen Frp ble valgt til ny organisatorisk nestleder, vervet Bahus har hatt de siste årene.