Forsvarerteamet førte mandag flere vitner som har hatt kontakt med 19-åringen før og etter drapskvelden, 1. januar i år.

Først ut var en 36 år gammel kvinne som har vært en nær venn av tiltaltes mor de siste 15 årene.

Sønnen hennes er også en av tiltaltes nærmeste venner.

I retten beskrev kvinnen tiltalte som god og snill gutt, en som alltid var høflig og imøtekommende.

Spanderte middag

Hun nevnte spesielt en episode fra februar i år, halvannen måned etter drapet. Da spanderte tiltalte og en annen kamerat middag på kvinnen.

— Han spurte om jeg ville være hans «valentine», og tok meg med på restaurant. Vi spiste pizza og drakk brus. Vi spøkte og lo. Det var akkurat den samme (tiltaltes fornavn) som jeg kjenner, sa hun.

Tiltalte dro på smilebåndet da kvinnen fortalte om denne middagen.

Bakgrunn: Tidslinje for Os-drapet

— Hvordan beskriver sønnen din forholdet han har til tiltalte, spurte forsvarer Rolf Knudsen.

— Som en bror. De har vært bestevenner siden den dagen møttes, svarte den 36 år gamle kvinnen.

- Kan ikke stemme

Hun reagerte med vantro da hun fikk vite at venninnens sønn var pågrepet og siktet for drapet på Hilda Feste.

— Min første reaksjon var vel: «Herlighet. Her er det noen som har gjort en grusom feil. Dette kan ikke stemme», sa kvinnen.

— Kan han være hissig, slik du kjenner ham, spurte Knudsen videre.

— Nei. Han har aldri kjeftet på meg, og har alltid oppført seg eksemplarisk mot meg. Han er en høflig og grei gutt, en som alltid gir deg en klem når han kommer, sa kvinnen, som avslutningsvis la til at hun opplever hele drapssaken som grusom.

— Det som har skjedd er helt forferdelig. Men slik jeg kjenner (tiltaltes fornavn) , kan han aldri ha gjort det, sa hun.

Ikke hissig

En mann (18), som beskrev seg selv som tiltaltes bestevenn, forklarte i retten mandag at han ikke merket noen endring i 19-åringens oppførsel i tiden etter drapet.

Han avviste også at tiltalte var spesielt hissig av seg.

— Han har temperament, men jeg har aldri sett ham la det gå ut over noen andre når han har vært sint. Han er flink til å trekke seg vekk når det begynner å bli hett, sa vitnet.

- Tåler mer enn de fleste

19-åringes alkoholforbruk ble tema også mandag. I forrige uke forklarte en annen kompis at de gjerne kunne drikke en helflaske sprit på fest.

18-åringen som vitnet mandag bekreftet at tiltalte tålte forholdsvis store mengder alkohol, og at han stort sett drakk rusbrus på fest.

— Han tåler mer enn de fleste i min omgangskrets. Han kan drikke en halvflaske sprit uten å bli sørpe dritings, sa vitnet.

- Kun én til to desiliter igjen

Det er knyttet en viss usikkerhet rundt nøyaktig hvor mye sprit 19-åringen faktisk drakk drapskvelden.

Kameraten som var sammen med tiltalte 1. januar, sa i retten i forrige uke at de drakk 2-3 glass hver, og at det sto ca. en halvflaske igjen da tiltalte forlot leiligheten hans like før klokken 20.30.

Det harmonerer ikke med forklaringen til kvinnen (24), som ankom leiligheten noen minutter etter at tiltalte hadde dratt.

Hun var edru den kvelden, forklarte hun.

— Det sto en 60-prosentsflaske med litt sprit igjen i bunnen. Det var cirka en desiliter eller to igjen, vitnet kvinnen, ble kjent med tiltalte da hun jobbet på den lokale ungdomsklubben.