Det var dramatiske scener som utspant seg i Sør-Kinahavet i 1979. I kjølvannet av Vietnamkrigen la hundretusener av flyktninger ut på flukt over havet i gamle og utrygge båter.

Et av lasteskipene som befant seg i farvannet, var norske «Lysekil». Om bord var NRKs reporter Erling Borgen og Aftenpostens fotograf Erik Berglund.

— Hans ansikt representer en dramatisk statistikk.

Erling Borgen

Hjalp til

I tillegg til jobben deres som reportere, deltok de også i selve redningsaksjonen. Et av bildene som Berglund tok av de dramatiske omstendighetene, viser Borgen som løfter et spedbarn opp i «Lysekil». Bildet blir senere kåret til Årets Bilde.

— Jeg var jo bare noen måneder gammel, så jeg husker selvsagt ikke noe av det som skjedde. Men jeg husker det gjennom det som andre, blant andre mine foreldre, har fortalt meg. Det var først da jeg ble eldre at jeg skjønte at det var jeg som var med på bildet, sier Nam Nguyen til aftenposten.no

Han er i dag en voksen mann på snart 31 år, arbeider i aluminiumsbransjen og er bosatt i Bergen. I kveld forteller han sin historie i NRK-serien "Det nye landet".

Lite preget

  • Bildet henger hjemme i gangen, men jeg dveler ikke så mye ved at det er meg. De fleste av mine venner og kolleger kjenner historien, men utover det har dette preget meg lite, sier han i dag.

Han har truffet igjen både Erling Borgen og Erik Berglund i voksen alder. For to år siden besøkte han også sitt tidligere hjemland, Vietnam. Der møtte han sin mormor for aller første gang.

— Hun døde dessverre i fjor sommer, men jeg fikk i alle fall møtt henne. Men jeg likte meg egentlig ikke så godt i Vietnam, jeg følte meg ikke hjemme der, sier han.

Journalist Erling Borgen husker fortsatt de dramatiske omstendighetene da vesle Nam Nguyen og hans familie ble hentet opp fra båten de hadde flyktet med. – Jeg blir til stadighet minnet på denne hendelsen, fordi Erik Berglund tok det berømte bildet. Jeg har det hengende både hjemme og på kontoret. I tillegg har jeg også møtt Nguyen noen ganger, og jeg har vært hjemme hos hans foreldre. Det er fantastisk å tenke på at han har klart seg så bra, sier Borgen.

Symbol

Han mener Nguyen ble et symbol på de tusener av fortvilte mennesker som dro ut på havet i skjøre farkoster for å komme seg til friheten.

— Hans ansikt representer en dramatisk statistikk, sier Borgen.

Erik Berglund, tidligere fotograf i Aftenposten, mener at historien som utspant seg i Sør-Kinahavet, kan sammenlignes med det som nå skjer på Haiti.

Berører

— Nest etter mitt portrett av Kong Olav, er vel dette mitt kanskje mest berømte bilde. Og det skyldes nok alderen på babyen. Det ser du også fra det som nå skjer på Haiti. Graves det frem en liten baby der, blir det tre minutter på TV av det. Det er scener som berører folk. Selv rakk jeg ikke å tenke så mye på akkurat dette ene bildet før jeg kom hjem, det var så mye som skjedde. Innimellom måtte vi også legge fra oss kamera for å hjelpe til, sier Berglund.

Erik Berglunds prisbelønte bilde av Erling Borgen og Nam Nguyen. FOTO: ERIK BERGLUND