I går fikk Bergens Tidende bekreftet at det er eieren av investeringsselskapet Kistefos AS, Christen Sveaas, som eier bergenssølv for flere titalls millioner kroner, som han vil skal deponeres i en permanent utstilling i Vestlandske Kunstindustrimuseum i Bergen.

Verken den kjente investoren og kunstsamleren eller representanter for Kunstmuseene i Bergen, Vestlandske Kunstindustrimuseum eller Bergen kommune ville i går kommentere Bergens Tidendes opplysninger. Men det er ingen hemmelighet at direktøren for Kunstmuseene i Bergen, Anniken Thue, er en god venn av Sveaas, at han har samlet på bergenssølv siden han var 16 år, og at han var i samtaler med Thue og representanter for Vestlandske Kunstindustrimuseum om sølvsamlingen under Festspillene i Bergen i år. Kulturbyråd Henning Warloe har tidligere bekreftet overfor BT at avtalen om sølvsamlingen ble inngått under Festspillene i år. — Men jeg kan ikke oppgi noe navn på eieren. Han vil at det skal være hemmelig, sa Warloe i går.

Elton John i bursdagen

— Uten at jeg vil bekrefte hvem eieren av sølvsamlingen er, kan jeg si at jeg snakket med vedkommende i går med spørsmål om han ville bekrefte eierskapet overfor Bergens Tidende. Han gjorde det da helt klart at han vil forbli anonym, sier direktør ved Kunstmuseene i Bergen, Anniken Thue.

— Han liker ikke fokus på sin egen person, sa Thue.

Akkurat det er en sannhet med modifikasjoner. Da Christen Sveaas fylte 50 år 18. juni i fjor, inviterte han flere hundre finanskjendiser og andre på fly til St. Petersburg. I Russland ble dagen feiret med pomp og prakt, med blant annet sangeren Sir Elton John som underholdning. Elton John fikk 11,5 millioner kroner til sitt AIDS-fond for jobben. Blant gjestene i det fantastiske selskapet var Anniken Thue - kunstdirektøren som nå jubler over Sveaas' bergenssølvsamling til Bergen.

Arvet fra moren

Sveaas ville i går ikke kommentere sølvsamlingen overfor BT. Allerede som 16-åring skal han ha arvet en stor samling bergenssølv etter sin mor. Og fortsatte i årene etter å kjøpe bergenssølv selv. Nå skal han eie for flere titalls millioner kroner, også av sølvsmedkunst fra Bergen helt fra 1500- og 1600-tallet.

Sveaas er finansmann og investor. Han er utdannet siviløkonom fra St. gallen i Sveits, var ansatt i Grieg Finans fra 1982 til 1985 og har siden drevet egen forretningsvirksomhet på investeringer innen blant annet eiendom, offshore, shipping, IT, industri og finans. Det meste av virksomheten er samlet i selskapet Kistefos AS. Han eier også et museum og et kunstgalleri.

SØLVEIEREN: Christen Sveaas er eieren av bergenssølvet. Han ville i går ikke kommentere sølvsamlingen overfor BT.