— Det er grådig kjekt å personlig kunne avkrefte disse ryktene, sier Rafael Cobo på telefon fra ferie.

Aktiviteten på mobiltelefonen har vært stor etter at lederen i Askøy SV torsdag kveld ble «erklært død» på Facebook. Venner og bekjente har ringt for å forsikre seg om at den dramatiske meldingen ikke stemmer.

Ukjent «sønn»

Dødsbudskapet kom fra en for Cobo helt ukjent person.

— Verken navn eller bilde på denne profilen sa meg noenting. Jeg aner ikke om det er en falsk profil, sier Cobo.

Det var Askøyværingen som først omtalte saken.

Ifølge Cobo ble hans navn aldri nevnt i dødsmeldingen.

— Denne personen utga seg på et vis for å være min sønn. Han skrev både på norsk og spansk om sin far som hadde vært i en bilulykke og havnet i koma. Så utviklet det seg utover dagen, før det i går kveld kom en melding om at faren var død - kombinert med et bilde av meg, sier Cobo.

Bildet er trolig hentet fra SVs nettsider.

Bekjente kondolerte

Ryktet om lokalpolitikerens «død» spredte seg raskt, og mange tok meldingen alvorlig.

— Flere har lagt ut kondolanser, mange har vært bekymret og lei seg. Slike rykter sprer seg gjerne i voldsom fart på sosiale medier, og det er ikke alltid like lett å få det avkreftet, sier Cobo.

Han vil nå politianmelde hendelsen.

— Jeg reagerer sterkt på atnoen kan finne på noe sånt. Jeg synes dette er så alvorlig at politiet bør prøve å komme til bunns i det, sier politikeren.

Han aner ikke om hans rolle som lokalpolitiker kan ha noe med saken å gjøre.

— Jeg vil ikke spekulere i det. Jeg vil helst tro at dette er en veldig dårlig vits. Men det er skremmende og fryktelig at noen kan finne på noe sånt, sier Cobo.

Kjendiser «dør» ofte

Falske dødsrykter i sosiale medier er ikke noe ukjent fenomen, men rammer som regel personer som er noe mer berømte enn lokalpolitikere fra Askøy.

Johnny Depp, Morgan Freeman, Jackie Chan, Eddie Murphy, Adam Sandler, Britney Spears, George Clooney, Miley Cyrus og Kanye West er blant stjernene som er blitt erklært døde på nettet.