Fra tirsdag morgen gjenoppstår Storavatnet i Loddefjord som drikkevannskilde. Årsaken er den tørreste vinteren i Bergen siden 1879.

Vannet må kokes, er rådet fra Bergen kommune.

Det får følger for vannsalget i matbutikkene.

— Vi har opplevd at folk nå hamstrer vann. Det går pallevis, sier Rune Steffensen, daglig leder på Safari på Vestkanten.

Flere kunder bt.no pratet med på Vestkanten, ønsker ikke å bruke vannet fra springen fordi de er bekymret for kvaliteten.

Ved trafikkmaskin

Kristin Stensland er ikke blant dem.

— Jeg har kjøpt litt vann nå for å slippe å koke i morgen. Og vi får besøk i helgen, så da er det greit å kunne ha litt ekstra. Men vi kommer til å bruke vann fra springen og koke dette. Vi er ikke bekymret, sier hun.

Kommunen mener de må hente vann fra Storavatnet i flere uker. Det var i bruk som drikkevannskilde frem til vannverket i Gullfjellet åpnet tidlig på 1990-tallet.

Siden den gang har trafikkmengden forbi vannet økt betraktelig, blant annet på grunn av folkevekst på Sotra og åpningen av Askøybroen.

Klores og kokes

Men trafikken skal ikke ha noen påvirkning på vannkvaliteten, ifølge Bergen kommune. Prøver viser at vannet holder god kvalitet.

— Vi har testet det for både e.coli og tungmetaller og ikke funnet noe. Men det er mye aktivitet i området, derfor ønsker vi ikke bruke Storavatnet lenger enn høyst nødvendig, sier fagdirektør Magnar Sekse i Bergen kommune.

Vannet skal klorbehandles. Likevel bør det kokes før man drikker det, er rådet beboerne i Bergen vest har fått.

— Det er fordi vi ikke har dobbelsikring for å beskytte mot parasitter som giardia og cryptosporidium, sier Sekse.

Varselet gjelder området vest for rundkjøringen i krysset Lyderhornsveien — Haakonsvernveien. Det omfatter Vestkanten, Kjøkkelvik, Olsvik, Breivik, Alvøen, Hilleren og Vadmyra. I tillegg kommer alle adresser til Hetleviksstraumen og Bjørndalsbråtet fra nr 60 til nr. 265 (se kart under saken).

Regnfattig Bergen kommunes vaktsentral er ekstra bemannet for å svare på vannspørsmål.

— Vi har fått svært mange oppringninger. De fleste er ikke bekymret, men de lurer på om de ligger innenfor området som får vann fra Storavatnet, sier Kari Sørensen ved vakttelefonen.

Vil du drikke vann fra Storavatnet hvis det kokes? Si din mening!