— Ja, nå skal det feires. Det blir nok noen gode tilbud på hamburgere i Eideskiosken fremover. Selv skal eg ta meg et godt glass champagne, sier kioskeier Bjørn Kåre Larsen i Odda til bt.no.

Ikke runde hamburgere

Pølsestriden i Odda startet da Larsen fikk streng beskjed av kommunen om å slutte å selge hamburgere av den runde typen - eller skaffe seg serveringstillatelse.

Å søke om tillatelse var uaktuelt, ettersom det ville kostet kioskeieren nærmere 300.000 kroner i ulike oppgraderinger av kiosken. Det stilles nemlig strenge krav til kjøkken og spiselokaler på serveringssteder.

Saken ble rikskjent som en typisk dusteregel sak.

- Overrasket

— Jeg ble overrasket da jeg fikk brevet fra kommunen. De sier at de ikke kommer til å legge seg opp i om jeg selger runde hamburgere, forteller Bjørn Kåre Larsen. Samtidig kommer det frem at departementet ikke nødvendigvis deler dette synspunktet.

Avgjørelsen som kommunesjef Finn Kristoffersen i Odda har tatt, vil nok bli bifalt i Hardanger som en ordning til å leve med. Men i Oslo har departementet en annen oppfatning.

Avgjørelsen følges derfor med argusøyne fra hele landet.

Taler Oslo midt imot

Nærings- og handelsdepartementet mener at all annen gatekjøkkenmat enn pølser i brød er bevillingspliktig. I så fall driver de fleste av landets rundt 1660 bensinstasjoner ulovlig. Hvert år omsetter bransjen for om lag to milliarder kroner i pizza, hamburgere, grillet kylling, baguetter og annen fastfood.

Kommunesjefen i Odda har brukt folkelig skjønn, ved å gi Hamburger-Larsen lov til å selge runde hamburger. Men han vet godt at han taler departementet midt imot.

Dersom departementet står fast på sitt syn, vil det kunne innebære at de nattåpne bensinstasjonene må kutte i vareutvalget, eller skjære kraftig ned på åpningstidene. Serveringssteder med bevilling må nemlig stenge klokken 01 på hverdager og 03 på lørdager.

HAMBURGER-PØLSE: Shell Selects salg av «Hamburgergrill» kan være ulovlig. Her viser betjeningen frem en burgerpølse hos Shell ved Varden Bilsenter i Bergen. I Odda er dette nå lovlig å selge.
Foto: Tor Høvik