En buss triller inn på parkeringsplassen ved Troldhaugen. Helt bakerst i bussen, som er full av godt voksne menn og kvinner, sitter to som skiller seg ut:

Andris (12) og Halvor (10) Øverby fra Beito i Valdres har nemlig sikret seg de aller første barnebillettene til bussturen til Troldhaugen — og ikke minst lunsjkonserten som holdes hver dag i sommer.

Det er drøye 30 mil fra Valdres til Edvard Griegs hjem.

Ung Grieg-entusiast

Og ikke la deg lure av alderen: Yngstemann Halvor er nemlig en aldri så liten Grieg-ekspert.

— Jeg har skrevet om ham på skolen, og vet at han vokste opp i Bergen og studerte i Tyskland. Og så vet jeg at han stilte han seg under takrennen for å slippe å gå på skolen. Da ble han våt og kald, og moren holdt ham hjemme for at han ikke skulle bli syk, sier han.

Halvor er spent på konserten med Grieg-musikk. Selv spiller han også piano, og har forsøkt seg på noe av komponistens musikk.

— Jeg har spilt Morgenstemning og Dovregubbens hall, sier han.

Vurderte Ålesund

Spent er også tante Arnlaug Grønolen - spesielt da hun får høre hvem som skal spille.

— Nei, er det sant! Er det virkelig Håvard Gimse! sier hun imponert.

Mamma Guri Grønolen forteller at det var Edvard Grieg som gjorde utslaget da feriemålet ble bestemt.

— Først hadde vi tenkt til å reise til Ålesund, men så begynte vi å lese om Bergen og Troldhaugen. Da var det avgjort, sier hun.

Populært

De daglige lunsjkonsertene med Grieg-musikk har blitt en sommertradisjon på Troldhaugen, men bussen som kjører til og fra er et nytt konsept.

— Mandag var første dag med denne bussen, sier informasjonssjef Henrik A. Berg ved Edvard Grieg Museum.

Troldsalen har totalt plass til 200 personer, og vanligvis har der vært rundt 100-120 oppmøtte. Busstilbudet har økt oppmøtet betraktelig, ifølge Berg.

— Etter at vi innførte bussene har det vært stappfullt. Dersom det fortsetter vil vi utvide busstilbudet til august.