• Jeg har ingenting, sier Jan Nordli som ble evakuert i all hast.

FÅ OVERSIKT : Se bildene fra flommen

Jan Nordli (64) har bodd i Røldalsvegen i Odda siden han var barn. I 1973 bygget han huset som nå henger i løse luften ved elven Opo.

— Det er et krigsområde. Vel, jeg har ikke sett krig annet enn på TV, men det var skremmende, sier Nordli til BT.

Ifølge Meteorologisk institutt er det kommet 300 millimeter nedbør flere steder på Vestlandet i løpet av de siste tre døgnene.

Ved 01-tiden natt til onsdag kom vaktfolk og sa at Nordli, konen Shirley og en kvinnelig leieboer måtte evakuere. De rakk bare å få med seg det aller nødvendigste.

HOLDER HUMØRET OPPE: Jan Nordli møtte naboen Margreta Helgestad (91) på et informasjonsmøte onsdag ettermiddag. Deler av tomten til Helgestad har også rast ut (se bildet til høyre), men huset står støtt og trygt på flaten. - Jeg får vel flytte opp til deg da. Jeg skal love å fyre godt for deg, sa Nordli til 91-åringen. Hun sier at hun vokste opp i Odda og har har aldri sett elven så stor. - Jeg er ikke så oppskjørtet. Jeg bor i huset mitt fortsatt og det ligger ikke utsatt til, sier hun.
FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

— Vi får ikke hentet ting og ikke tør jeg heller, sier Nordli. Ekteparet oppsøkte boligområdet onsdag morgen, etter å ha overnattet hos Nordlis datter som også bor i Odda.64-åringen sjekket elven gjennom hele tirsdagskvelden. Den falt og steg. Plutselig tok det seg opp.

Da kollapset vernemuren Nordli reiste etter en flom på 70-tallet.

— Jeg har hatt elven i hagen før, men vi har aldri sett noe slikt som dette før, sier han.

68 evakuert

Huset står på en elvemorene som er enkel å vaske vekk, skriver Hardanger Folkeblad. På nabotomten til Kjetil Skjerven står bare murene igjen.

— Det er helt jævlig. Jeg skulle bare ned til for å hente noe i natt - og akkurat da jeg kom hit, raste huset ut, sier Skjerven som kun fikk med seg en bag og ipaden.Totalt forsvant fem hus i vannmassene i natt. 39 hus og 68 personer i Odda ble evakuert da Opo gikk over sine bredder.

— Det har vært en dramatisk natt, særlig for de som mistet hjemmene sine. Våre tanker går til dem som er hardest rammet, sier ordfører John Opdal i Odda.

odda.jpg
HEIDI GROTLE (grafikk)

«Ikke bryt sperringene»

Mange er bekymret og får oppfølging av kommunens kriseteam. Politi, brannvesen og sivilforsvar har jobbet i hele natten.

En geolog fra Norges vassdrags— og energidirektorat (NVE) er på befaring i området.

De evakuerte kommer foreløpig ikke tilbake til husene. Det er ikke trygt. Ifølge Sivilforsvaret er det et problem at folk bryter politisperringene.

— Det er fremdeles svært farlig i området, sa lensmann Terje Kvalvik på et informasjonsmøte på kommunehuset klokken 13.

— Vannet er på vei ned i Opo. Vi holder situasjon under oppsikt. Det er ikke så mye mer nytt i nå i formiddag, sa lensmannen til en fullsatt sal.

Broen kollapset

Hjøllo der Nordli og Skjerven bor, er spesielt hardt rammet.

— Hjøllo har ikke veiforbindelse fordi broen dit har kollapset. I tillegg har elven gravd så mye at 17 hus der er blitt evakuert, sier ordfører Opdal.

VIDEO: Se skadene på broen:

SPERRINGER: Jan Nordli og naboer Kjetil Skjerven var blant dem som besøkte skadestedet i morgentimene. Politiet nektet de aller fleste å gå ned i Opoveien.
TERJE LÆGREID
BORTE: Til høyre for det blå huset sto det i går et gult trehus.
Fred Ivar Utsi Klemetsen