Først ble 28— og 21-åringen frikjent av juryen i Gulating lagmannsrett. En knapp time senere satte fagdommerne kjennelsen til side.

– Snakk om uflaks, sier 21-åringen som er tiltalt for å ha vært til stede da Asbjørn Hvidevold ble slått i hjel med balltre.

21-åringen forteller at han slett ikke var sikker på at det ville vare da juryen frikjente ham og den medtiltalte 28-åringen. .

— Jeg hadde sommerfugler i magen. Jeg var ikke helt sikker på om dette ville holde, sier 21-åringen til bt.no.

Han og kameraten må nå møte i retten for fjerde gang.

28-åringens forsvarer Karen Forbrigd sier hennes klient er overrasket over dommernes avgjørelse.

— Da kjennelsen ble lest opp, var han glad på egne vegne og ikke minst på vegne av 21-åringen. Da fagdommerne satte kjennelsen til side, ble det en ufattelig påkjenning, sier Forbrigd til bt.no.

- Skjønte ikke

Juryen mener de to ikke er skyldige i forsettlig drap og medvirkning til drap, og mener dermed at de ikke kunne innse at Hvidevold ville dø som følge av volden han ble utsatt for.

Den tiltalte 28-åringen har innrømmet at han slo Hvidevold, mens hans 21-årige medhjelper har sagt at han var til stede og ikke klarte å stoppe volden.

Ble satt til side

Fagdommerne i saken benyttet seg imidlertid av sin mulighet til å sette juryens kjennelse til side.

Etter en knapp times tenkepause kunngjorde dommerne at de mener de 28-åringen utvilsomt er skyldig etter tiltalen. Etter en helhetsvurdering mente fagdommerne at også 21-åringen burde vært dømt.

— Jeg var overrasket over kjennelsen, spesielt for 28-åringen. Men når den ble satt til side, synes jeg det var et greit utfall, sier aktor Benedicte Hordnes.

Nå må de to yngste tiltalte møte i lagmannsretten på ny, denne gangen med meddomsrett, som består av tre fagdommere og fire meddommere.

I retten for fjerde gang

Den nye lagmannsrettssaken vil bli fjerde runde i retten i Halsnøy-saken, og tredje runde i Gulating. Da lagmannsrettsbehandlingen startet i mars i år, måtte saken nemlig stoppes etter få dager på grunn av sykdom. Dermed måtte retten starte helt på nytt da saken kom opp igjen i høst.

Flere av aktørene i saken var overrasket over juryens kjennelse.

— Jeg er mest overrasket over svaret på skyldspørsmålet for NN (28-åringen). Spesielt fordi lagmannen var veldig klar i føringene på at juryen burde svare ja, sier advokat Odd Drevland til bt.no. Han forsvarer den tiltalte 21-åringen.

Faren kjent skyldig

Faren (63) til 28-åringen er kjent skyldig i medvirkning til legemsbeskadigelse med døden til følge. Juryen har dermed trodd påtalemyndigheten på at han sendte sønnen for å bruke vold mot Hvidevold.

— Det er komplett uforståelig at de dømmer meg, de har ikke ett teknisk bevis mot meg, sier 63-åringen til bt.no.

Juryen brukte drøye to og en halv time på å avgjøre skyldspørsmålet for de tre, etter at de trakk seg tilbake litt før klokken 10.30.

Før juryen trakk seg tilbake fikk de en over en time lang belæring fra lagdommer Jon Atle Njøsen om hva som må til for å dømme de tre tiltalte. Han la særlig vekt på hva de forskjellige tiltalte måtte ha forstått kunne bli konsekvensen av voldshandlingen mot Hvidevold.

- Passiv medvirkning

Njøsen brukte mye tid på å forklare hva som må til for å dømme den 21-årige medhjelperen for drap. 21-åringen har forklart at han ropte «stopp» da 28-åringen slo Asbjørn Hvidevold, men at det gikk så fort at han ikke klarte å stoppe ham.

– Hvis det var slik som aktor har påstått, at Hvidevold ble slått, så tapet, så slått igjen, er det grunnlag for det vi kaller passiv medvirkning, sa Njøsen om 21-åringen.

Før rettsbelæringen fikk de tiltalte anledning til å snakke direkte til juryen.

– Jeg hadde aldri trodd at han ville dø av skadene jeg påførte ham, sa den drapstiltalte 28-åringen.

FRIKJENT I EN LITEN TIME: Den tiltalte 21-åringen hadde sommerfugler i magen mens han ventet på at fagdommerne skulle komme tilbake.
CHRISTIAN LURA (MMS)
AVGJØR: Juryen i Halsnøy-saken trakk seg i formiddag tilbake for å avgjøre skyldspørsmålet.
CHRISTIAN LURA (MMS)