— I år skal vi sette nye rekorder, sier Signe Bødker i Statens Hus Bedriftsidrettslag. Hun deler ut brosjyrer og epler i hytt og pine til forbipasserende morgenvandrere.

I løpet av to timer har hundreogfemti mennesker hanket med seg brosjyrer på veien. Brosjyrer som forteller om aksjonen, og skjema til å krysse av antall sykkelturer til og fra jobb. Dersom man lar seg friste, riktignok.

— Vi måtte nettopp bort til Statens hus og hente mer materiale, sier Bødker ivrig.

Sykkelforbundet sentralt står for arrangementet, og også ved Haukeland sykehus, Telenor og Statens vegvesen ble bergensere vervet i går.

Gåing belønnes også

— Om jeg sykler til jobben? Ja, av og til, men ikke i dag, sier Hans Martin Moksnes. Småtripper ved Smålungeren, har ikke veldig god tid. Men én ting er sikkert, nå skal Moksnes registrere seg som til-jobben-sykler.

Ikke alle har mulighet til å sykle til jobben. Fortvil ikke av den grunn!

— Dersom man går eller løper, kan man registrere seg på lik linje med syklerne, sier Grethe-Karin Lysne. Det viktigste er at man beveger seg og får frisk luft.

Hva med en sykkelfrokost?

Miljøvernminister Børge Brende trødde den årlige «Sykle til jobben»-aksjonen i gang i Oslo i går. Den er landsdekkende, og begynte på åttitallet.

I 1999 var 69 bedrifter i Hordaland med på ordningen, og i fjor 176. Kanskje blir det ny rekord i år?

— Det er bare å piske i gang kolleger, oppfordrer Bødker.

Hva med for eksempel å lage sykkellunsj til sine spreke kolleger?

For mye utstyr til å sykle

Anleggsgartner Kjell Otto Erstad kommer forbi med en stor hakke over skulderen.

— Sykle til jobben? Det blir litt vanskelig, med alt utstyret vi har med oss hver dag. Men jeg syklet tidligere, da jeg hadde kontorjobb, sier han.

— Og dessuten, hvordan skal man kunne sykle på de elendige sykkelstiene vi har her i byen? spør anleggsgartneren. Og for ordens skyld: Han og kollegene kjører ikke hver sin bil til jobb.

— Vi er gode på kameratkjøring.

Sykkelaksjonen varer fra 2. mai til 30. juni, og premielisten er lang - med en samlet verdi på 300.000 kroner. Reiser, sportsklokker, sykkellåser, t-skjorter og selvsagt sykler. Blant annet.

Så kommer man i form, da. Grei bonus, får en si.

VIL DU BLI TIL-JOBBEN-SYKLER? - Jeg er fra Fedje, og der sykler vi ikke så mye. Går mest, sier Anders Uthaug. Tar likevel imot brosjyre fra Signe Bødker, som er en av innpiskerne til årets «Sykle til jobben»-aksjon. Ta sykkelen eller beina fatt, er oppfordringen.
FOTO: KRISTIAN JACOBSEN