I retten i går fastholdt den 54 år gamle kvinnen det hun har sagt til politiet hele tiden: Det ble bare solgt vanlig massasje på Wat Po.

— I den grad det skjedde prostitusjon, så visste jeg ikke om det, sa Wat Po-sjefen.

Kasser med kondomer

Politiet har vært undrende til hennes forklaring, siden de har avhørt flere kunder som har innrømmet at de kjøpte seksuelle tjenester i lokalene. Politiet beslagla også kasser med kondomer i kjellerlokalene på Wat Po da de aksjonerte i fjor.

Kondomene viste seg å komme fra Pion, Prostituertes interesseorganisasjon i Norge.

— Det var ikke meningen at kondomene skulle havne på massasjesenteret. De skulle vært delt ut blant de prostituerte som jobber i Bergen. Vi hadde en avtale med en kvinne som jobbet på Wat Po, som på frivillig basis skulle dele ut disse kondomene, sier Astrid Renland, administrativ ansvarlig i Pion.

Det var til vanlig den 54 år gamle sjefen på massasjesenteret som hadde denne oppgaven på vegne av de prostituertes interesseorganisasjon. Da hun var bortreist til Thailand, var det en ansatt som skulle gjøre jobben.

— Det var en uheldig signaleffekt da politiet bar ut disse kassene med kondomer, sier Renland.

Massasje i gråsonen

Den halliktiltalte Wat Po-sjefen har i en årrekke jobbet som feltarbeider for de prostituertes interesseorganisasjon og for Prosenteret. Prosenteret er en statlig støttet virksomhet som blant annet arbeider for å forebygge prostitusjon.

I årsrapporten fra Pion i 2005 beskrives 54-åringens viktige kjennskap til massasjeinstituttene i Oslo og Bergen.

— Massasjeinstituttene drives ofte i gråsonen, som i dette tilfellet betyr at stedene både tilbyr klassisk thaimassasje og intimmassasje. Det er derfor viktig med kunnskap om og oversikt over de ulike stedene. NN (54-åringen, red. anm) gjør en viktig jobb i forhold til både helseforebyggende arbeid i miljøene, og ved å gi individuell hjelp, står det i rapporten.

Roses av arbeidsgiver

54-åringen får skryt både fra tidligere arbeidsgiver Prosenteret og fra hennes nåværende arbeidsgiver Pion.

— Hun gjorde en svært viktig jobb for oss. Ære være henne for den jobben hun gjorde, sier Liv Jessen, ved Prosenteret i Oslo.

Jesse vil ikke kommentere halliktiltalen mot Wat Po-sjefen.

Også kvinnes nåværende arbeidsgiver roser henne.

— Hun har hjulpet mange mennesker i en vanskelig situasjon, både ut av vanskelige ekteskap og ut av prostitusjonsvirksomhet. Hun kjenner svært godt til det thailandske miljøet, sier Astrid Renland.

— Hva tenker dere om tiltalen mot henne?

— Vi ønsker ikke å kommentere denne saken, men har klarert med hennes advokat at hun kan jobbe for oss, til tross for tiltalen, sier Astrid Renland.

KASSER MED KONDOMER: Da politiet aksjonerte mot Wat Po, bar de ut kasser med kondomer sendt fra de prostituertes interesseorganisasjon (Pion). Den 53 år gamle kvinnen som drev Wat Po samarbeidet med organisasjonen. Nå er hun ansatt i 25 prosent stilling. ARKIVFOTO: SILJE KATRINE ROBINSON
Silje Katrine Robinson