Det var for to uker siden hakkingen startet i Kuvågen barnehage i Os.

— Vi hørte noe som hamret veldig ivrig mens vi var her på dagtid, og da vi gikk ut, så vi den fly av gårde, sier daglig leder Marielle Aanes Møgster.

Det var midtsiden.no som skrev om saken først.

Før helgen hadde hakkespetten rukket å dundre seg gjennom ytterveggen i barnehagen på fem forskjellige steder.

Nye bord, nye utfordringer

Da tok Møgster grep.

HAKKESPETTUNDERVISNING: Hakkingen har ikke bare vært plagsom. Her får (fra v.) Tindra, Nora, Emilie, Elise Abusland, Peter, Leander, pontus og Erik høre om hakkespettens liv og virke.
Marielle Aanes Møgster

Hun bestilte snekker til å bytte ut de hullete bordene. Det må hakkespetten ha oppfattet som en fornærmelse. Den brukte like godt helgen på å rette opp i sabotasjen, på nøyaktig samme sted.— Det var jo litt vittig, sier Møgster, som fant de to nye hullene da hun kom på jobb mandag morgen.

Hun har ingen god forklaring på hva det er hakkespetten holder på med.

— Jeg har søkt litt på nettet, og slik jeg forstår det er det ikke for å finne et sted å bo. Jeg tror den tøffer seg og kanskje kjekker seg litt for damene, og så har den funnet et sted som gir ekstra god lyd.

Kan ha klikket for fuglen

Men det er ikke helt sesong for det, sier Terje Kristiansen hos fuglevakten, som er en underavdeling av Norsk ornitologisk forening.

Hevding av territorium foregår nemlig helst etterjulsvinter og vår.

Den kan være klin gal

Det er ikke første gang fuglevakten hører om hakkespetter som går løs på hus. Men da er det som regel godt næringsvett som er grunnen, ifølge Kristensen.

— Det pleier å bety at det er insekter i bygget. Hakkespetter har veldig god hørsel, og kan høre om det befinner seg noe på andre siden av veggen, sier han.

Men det kan også ha klikket for fuglen.

— Den kan være klin gal, sier Kristiansen.

Hakker på måfå

Den teorien støtter daglig leder i barnehagen, etter å ha sjekket med skadedyrfirmaet Pelias mandag kveld.

Runar Grøsland i selskapet sier de ofte har åpnet vegger etter lignende forespørsler, uten å finne noen insekter.

— Det trenger ikke ha noen sammenheng. Ofte er det sånn at vi ikke finner noen god grunn til at hakkespetten vil inn akkurat der, sier han.

I barnehagebygget, som er åtte år gammelt, har det heller ikke blitt observert insekter.

— Det er ikke det noe tegn til skadedyr på bordene som vi har fått fjernet, sier Møgster.

Fraråder felling

Hun forteller at ungene i barnehagen har hatt mye moro med hakkespetten. Hver avdeling har sågar fått hvert sitt gjennomhullede bord, som et minne om de to ukene med hvilesløs hakking.

Men tirsdag er det slutt. Da henger Møgster opp blå poser for å skremme vekk fuglen.

Et annet triks for å bli kvitt uønsket hakking, er å skjære ut en sort siluett av en rovfugl, og henge strategisk ved hullet.

Går det helt over styr, kan man søke kommunen om fellingstillatelse etter skadefellingsforskriften på artene grønnspett, svartspett og flaggspett. Andre spettearter må søkes via Fylkesmannen, kan man lese på Norsk ornitologisk forening sine nettsider. De fraråder imidlertid at man går så langt.

HAKKESPETTMINNE: Hver avdeling i barnehagen har fått en bit av bordkledningen som måtte skiftes ut. Her holder Katrine Vaktdal i hennes avdelings minne om hakkespetten som etter alt å dømme har brukt sine krefter på feil sted.
Marielle Aanes Møgster