Karl Lenz oppdaget en uvanlig aktivitet på strekningen mellom Paradis og Hop da han tok Bybanen forrige uke.

To ganger fikk han se unge gutter som hoppet på bakerste bybanevogn og klamret seg fast på utsiden, i det banen forlot perrongen og økte farten. Lenz sto sjokkert og så på, og filmet det hele.

— Det så ganske morsomt og vilt ut, men selvfølgelig nokså risikabelt, sier han.

Kjører inn i tunnel

— Bybaneføreren så ikke ut til å merke noen ting. Jeg tror ikke banen har kamera bak der, legger han til.

Den korte videosnutten viser Bybanen som kjører inn i en tunnel i retning Hop-Fantoft. En gjeng med barneskoleelever vitnet også stuntet, og en av dem utbryter «Se der! Han der har jeg sett før».

Lenz tror det kan dreie seg om en ungdomsgjeng som har funnet en ny favorittaktivitet.

— Det er tydeligvis et fenomen, dette. Jeg så det jo to ganger på en uke, på cirka samme sted. Jeg er ganske kjapp med mobilen, og tok bilde denne ene gangen og video den andre, forklarer han.

Sist BT skrev om denne typen ulovlig «haiking» med Bybanen, var tilbake i september i 2013. Allerede da kjente bybanedrifterne til en tidligere episode.

Helt uakseptabelt

Kommunikasjonsrådgiver i Skyss, Camilla Lundberg Berntzen, reagerer sterkt på videoen.

— Dette er fryktelig farlig og helt uakseptabelt. Vi vil følge hendelsen opp i samarbeid med Keolis.

Keolis Norge er dem som har operatøransvaret på Bybanen.

Trond Magne Målsnes, sikkerhetsansvarlig i Keolis, sier videoen er urovekkende.

— Dette er noe vi på det sterkeste vil fraråde. Det innebærer livsfare å henge bakpå en vogn, og spesielt i en tunnel. Faller man av inni en tunnel er det ikke nødvendigvis slik at det oppdages at man ligger der inne. Det kan i verste fall medføre at man blir påkjørt av en kommende bane. Det er rett og slett livsfarlig.

Vurderer anmeldelse

Målsnes sier Bybanen nok har kommet opp i 70 kilometer i timen i denne tunnelen. Bare det å falle av i slik fart vil være svært farlig. Målsnes sier de skal følge opp denne saken og vurdere en politianmeldelse. Slike hendelser er ikke dagligdags.

— Vi er blitt gjort oppmerksomme på dette en gang tidligere. Det er ikke noe vi ser ofte. Nå har vi muligheter til å ta ut videoer fra holdeplasser og tunneler, så det er muligheter for å finne ut hva som har skjedd og ta det videre til politiet.

VÅGAL GRATISPASSASJER: Denne gutten betalte ikke billett for å reise mellom Paradis og Hop. - Helt uakseptabelt, sier Skyss.
2211-tipser