Beskjeden er at leveransen skal ankomme Meny-butikken på Oasen i løpet av de ti neste minuttene. Kaffen skjenkes i koppen inne på pauserommet. Forventningene lyser i øynene til fiskesjef Arve Johannesen. Han forteller at det har gått to år siden sist en slik leveranse var på vei. Han er i ferd med å beskrive smaken i dét han brått blir avbrutt av en kollega som kommer løpende inn døren.

— Arve! Haien kommer nå!

STJERNE FOR EN DAG: Det er to år siden sist Arve Johannesen kunne friste kundene sine med hai. Da den kom til butikken i går formiddag, samlet skuelystne kunder seg i flokk for å få et glimt av det fryktinngytende dyret.
Roar Christensen

Sjelden kost

Vi småjogger gjennom lagerrommene. Flere av de ansatte slipper det de har i hendene og blir med på ferden. Dette er ikke hverdagskost.

En hvit varebil har parkert utenfor. Innerst i lasterommet ligger det en hvit beholder som ved første øyekast ser ut til å være fylt av plast. Innholdet blir avslørt av en enorm halefinne som stikker ut i ene enden.

— Forrige gang vi fikk inn Håbrann tok vi 59 kroner pr. kilo. Vi solgte over 80 kilo i løpet av to dager. Denne gangen tar vi 89 kroner, sier Johannesen.

Trønder

To mann må til for å løfte det fryktinngytende vesenet opp på trallen som skal frakte den inn i butikken. Den ble funnet i et garn utenfor Sør-Trøndelag forrige fredag. Nå kan det se ut som om dyret gliser, der den ligger med tanngarden blottet.

Sindre Kvalheim fra Lerøy har fraktet fisken til Oasen. Han leverer ikke Håbrann til hvem som helst.

— I fjor leverte vi to slike dyr til interesserte forhandlere. Det viktigste for oss er at vi er trygg på at mottakeren har nok kunnskaper om hvordan man behandler og lager godt mat av dyret. Johannesen er en av de få i Bergen som kan dette, sier han.

NAM NAM: Grillet håbrann med morkelsaus og melonkuler er en av rettene man kan lage. Arkivfoto: BT
Arkiv

Stopp siden 2007

Bestanden av håbrann er sterkt redusert. Et internasjonalt råd for havforskning anbefalte derfor forbud mot direkte fiske i Nordøst-Atlanteren fra 2007. Hvis håbrann havner i noten mens man fisker etter andre fiskeslag – såkalt bifangst – skal levedyktig fisk straks slippes på sjøen, heter det i forskriftene for 2012 fra Fiskeri— og kystdepartementet.

Men død eller døende håbrann føres til land og registreres, og i 2011 ble det tatt opp totalt 8,4 tonn håbrann på norske fartøy i Nordsjøen og Norskehavet – alt tatt under fangst etter andre fiskeslag.

— Registreringen er viktig for å gi forskerne nok kunnskap om hvor håbrannen finnes, sier fiskeridirektør Liv Holmefjord i Fiskeridirektoratet.

Blitsregn over fiskedisken

Uhyret som denne dagen er landet på Oasen trilles innover i butikklokalene med buken full av is. Intetanende kunder sperrer opp øynene. På få minutter har det samlet seg et lite publikum foran fiskedisken til Johannesen. Flere tar opp mobiltelefonene sine og knipser i vei. Bergens Tidendes utsendte blir på et tidspunkt spurt om å fotografere en av dem ved siden av haien.

— Jeg vil vise det til barna mine. De kommer ikke til å tro det, sier han.

Av totalvekten på 80 kilo, er det lite som går til spille. Haien har nemlig bare ett bein; ryggmargen. Foruten et tynt lag med spekk, er resten mat.

— Man steker den i syv til ti minutter på hver side med litt salt og "pipper". Det smaker som kalv, sier Johannesen til forsamlingen.

- Masse krydder

Jesu Punitharaj fra Sri Lanka er en av dem som lar seg friste av tilbudet. Han er utdannet kokk i hjemlandet sitt, og der er hai, eller "Sura" som han kaller det, svært vanlig å spise. Han foretrekker derimot å koke kjøttet.

— Jeg liker ikke å steke den, da smaker den som gummi. Masse godt krydder og riktig koketid er en sikker vinner for meg, sier han.