• Hai er kvalitetsmat fra havet og ikke uvanlig å spise i andre verdensdeler.

Det sier Jon Steinar Midlang, som driver Glesvær kafé. I dag fikk han besøk av en fiskebåt som hadde fått en hai på kroken. Kafeen på Glesvær ligger helt i sjøkanten, sør på Sotra.

— Det var en fisker som fikk den. Den ble tatt vest for Glesvær, ved Mastøyfyr. Han kunne ikke bruke den til noe, sier Midlang til bt.no.

Haien er 1,52 meter lang og ble veid til 12 kilo. Den ble tatt på garn lørdag av fisker Torvald Andreassen.

Glesvær kafé har ikke hatt noe lignede på menyen tidligere.

— Det er første gang vi har hai på menyen, sier Midlang og bryter ut i latter.

Han henter seg inn igjen og tilføyer:

— Haimat er ikke uvanlig i andre verdensdeler, men det er jo litt uvanlig her på Glesvær, sier han.

Kafeen vil ha den på menyen et par dager og du er hjertelig velkommen til bords, hvis du tør.

— Vi har noen kunder her nå, men de er skeptiske. De sier at de ikke tør å bestille hai, sier Midlang til bt.no.

Selv har Midlang hatt seg en smakebit.

— Jeg har dampkokt haien. Den smakte helt greit. Minnet litt om pigghå, forteller han.

Minner om sei

Haien blir tilberedt med ovsnbakte poteter og purreløk.

— Jeg vet ikke så mye om hvilken haisort dette er, men tilberede den kan jeg, sier han.

Haikjøttet minner om seifilet, men er litt mørkere i fargen.

- Tror du noen kommer til å bestille hai?

— Med noen smaksprøver så tror jeg nok at den kommer til å selge litt, sier Midlang.

Har du smakt hai? Hvordan vil du beskrive smaken

HAIMAT: På Glesver kafè finner du denne haien på menyen. Haimat er sjelden kost i Norge. Hvis du vil smake på haien, som blir tilberedt av Jon Steinar Midlang, er den kun tilgjengelig på menyen et par dager.
PRIVAT