Nå er det ingen fare for det. Fisken - eller stykker av den - er nemlig ikke til salgs. Riktignok tenkte fiskehandler Arnfinn Djukastein at dette kunne være en sjelden lekkerbisken for bergenserne da han takket ja til å få den til Torghallen.

- Håpet å selge fisken, men ...

- Håkjerringen var død da den ble tatt opp med garn utenfor Øygarden. Jeg fikk telefon fra fiskeren om bord før han dro til fiskemottaket i Bøvågen på Radøy. Jeg tok en sjans da jeg sa ja til å ta i mot fisken. Vi synes det er viktig å utnytte bifangst av uvanlige fiskeslag i stedet for at den blir kastet uti, sier Djukastein. 

For om håkjerring ikke akkurat er tradisjonskost i Bergen i dag, har hordalandsfiskere fortalt Djukastein at haifisken ble spist her vest før i tiden.

Suppe og tran

- Mest vanlig var det å lage haifinnesuppe eller å bruke den gigantiske leveren til å koke tran. Og så er den en populær fisk på Island. Der tørker de den og graver den ned, og drikker den så med Svartedaudir til, sa han til bt.no i går formiddag.

Da den tre meter lange håkjerringen kom til Fisketorget, måtte fem karer til for å løfte henne over i fiskedisken til Fish me.

- Jeg tror det er den største fisken her noensinne, jeg har i hvert fall aldri sett noe lignende i våre disker, sier Djukastein. Rekorden hans er 84 kilo håbrann i fjor.

- Til skrekk og advarsel

- Men når du ikke kan selge fisken, hva skal du gjøre med den?

- Jeg har lagt den på utstilling i disken til skrekk og advarsel, ha ha. Det har allerede vært veldig stor interesse for å se fisken. Jeg har fått flere tekstmeldinger fra folk som lurer på hvor lenge jeg har den i disken. De har lyst til å ta med barn og barnebarn til byen, så jeg prøver å beholde den til og med lørdag, sier Djukastein.

Det er daglig leder og eier av Nordhordland Fisk AS, Leif Bognøy, glad for. Det var hit den døde håkjerringen først ble tatt i land for registrering.

Sjelden selv blant fiskere

- Jeg snakket med Havforskningsinstituttet før jeg tok i mot håkjerringen. Veldig kjekt at Torget kan vise den frem. Selv blant fiskere er den et sjelden syn. Jeg har opplevd å få to i mitt liv, en på nesten ett tonn på slutten av 1970-tallet. Normalt er den ikke på våre kanter, men kanskje den kalde sjøen har ført den hit, sier Bognøy.

Etter lørdag har fiskegrossisten Enghav lovet å forbarme seg over prakteksemplaret. - Hvis ikke ville jeg hatt problemer med å bli kvitt den, sier fiskehandleren på Torget.

Spesialavfall neste

- Håkjerringen vil gå til spesialavfall , vi sender den sammen med annet fiskeavfall i neste uke dit vi pleier i Sund kommune. Men vi må sikkert få noen i produksjonen til å hugge den opp, sier salgssjef Frode Kaland i Enghav på Bontelabo.

Håkjerring var tidligere vanlig i Nordøst-Atlanteren, men nå er bestanden svært liten og blir bare sjelden fanget og registrert, ifølge Artsdatabanken. Den står på rødlisten over truede arter i Norge, men håkjerringen karakteriseres bare som en nær truet art.

- Den generelle regelen er at hvis du får fisk som ikke er lov til å fiske, skal du slippe den ut igjen hvis den er levedyktig. Men hvis den er død, skal den bringes på land, sier fiskeridirektør Liv Holmefjord i Fiskeridirektoratet.

Mye syre

Skulle noen komme over håkjerring senere, kan det være greit å vite at den ikke bør spises fersk.

- Jeg har aldri hørt at noen spiser den fersk. Jeg er oppvokst i en fiskerfamilie og der lærte vi å ha stor respekt for hákarl, som vi kaller den. Håkjerring er giftig deler av året. Det er mye syre i den, sier fiskeribiolog Björgólfur Hávardsson, opplæringsansvarlig ved Ocea Gruppen.

Han er svært begeistret for gravet og tørket håkjerring, og serverer det jevnlig til kamerater i Bergen.

- Som veldig moden ost

- Vi kutter haien opp i biter som er cirka en meter lange og 15 centimeter tykke. Så graver vi den ned i grus og lar den ligge i fire til seks uker. Når vi tar den opp, er den veldig bløt og drypper av amoniakk og salmiakk. Deretter henger vi den til tørk et par måneder. Da får den luftet seg, og salmiakken dunster vekk. Den smaker som veldig moden ost når vi spiser den under blotet i mars, forteller islendingen.

Vokser sakte

Håkjerringen i Torghallen er trolig relativt ung siden den «bare» nærmer seg et kvart tonn og måler nærmere tre meter. Den største som er fanget i Norge, var 880 kilo og fire meter lang, og de aller største blir opptil syv meter og over et tonn tung.

Frister det med hai? Syng ut i kommentarfeltet!