– Den siktede mannen ble løslatt i 13-tiden i dag, fredag, sier vakthavende jurist Bjarte Aarlie ved Hordaland politidistrikt.

– Så han havner ikke i varetekt?

– Nei. Vi antar det ikke er fare for gjentakelse eller tap av bevis. Vi har avhørt de fleste som kan ha noe å tilføre i saken. Siktede selv erkjenner å ha avfyrt ett skudd opp i luften med haglen. Han skjøt ikke mot noen, sier Aarlie.

– Truende og krenkende

– Hvorfor skjøt han?

– Han forklarer at noen av leietakerne i nabohuset har oppført seg truende eller krenkende mot ham og hans familie, både tidligere og denne aktuelle kvelden.

Ifølge politiet var til sammen syv personer, fem voksne og to barn, i nærheten da haglen ble avfyrt. Den siktede mannen i 50-årene sto på utsiden av huset, de syv var på innsiden. Seks av dem er leietakere i nabohuset.

Lindås-mannen er siktet for uforsiktig omgang med våpen og for bæring av våpen på offentlig sted.

– Strafferammen for disse forholdene er relativt høy, opplyser Aarlie.

Hvis mannen skulle bli tiltalt i tråd med siktelsen, er øverste, teoretiske strafferamme for overtredelse av våpenloven fire års fengsel.

– Det er ikke usannsynlig at han må i retten og svare for dette. Men det avhenger av etterforskningen, sier Aarlie.

De resterende to-tre avhørene skal etter planen gjennomføres i morgen.

Den langvarige nabostriden toppet seg da en gruppe beboere sendte opp fyrverkeri rundt midnatt. Fyrverkeriet skremte hunder i bygden, og naboer ba festdeltakerne om å holde opp.

Da festen og oppskytingen likevel fortsatte, ble en av mennene i nabolaget så irritert at han tok frem en hagle. Han skal ha avfyrt flere «skremmeskudd», ifølge flere vitner som bt.no har snakket med.

Ingen av vitnene ønsker å stå frem med navn.

Syv timers politiaksjon

Politiet fikk melding om den truende oppførselen klokken 00.45. En mann hadde avfyrt flere skudd i bygden Ones ved Hundvin i Lindås kommune, om lag to mil nord for Knarvik.

Av taktiske grunner nærmet politiet seg stedet forsiktig, og fikk evakuert huset der det var fest. Syv beboere ble fraktet til det lokale lensmannskontoret i Knarvik, opplyser Hordaland politidistrikt.

Den antatte gjerningsmannen, en mann i 50-årene, ble pågrepet i egen bolig klokken 07.30.

— Han har ikke skadet noen. Pågripelsen gikk stille og greit for seg, sier operasjonsleder Asbjørn Andersen.

Fant geværet

Et stort antall væpnede politifolk deltok i aksjonen. Ifølge ubekreftede meldinger var så mange som ti politibiler i nabolaget, i tillegg til helikopter og to ambulanser.

— Jeg kan bekrefte at det var en stor aksjon, men kan ikke gå inn på antallet politifolk, sier operasjonsleder Andersen.

Beboerne som måtte forlate bygden, har nå fått dra hjem igjen. Blant dem er både voksne og barn.

EVAKUERT: Deler av bygden Ones måtte evakueres mens politiet jaktet på den væpnede mannen. Kart: Google Maps
Erlend Spurkeland
Erlend Spurkeland