AUDUN STØLÅS, NTBOs

— I løpet av de årene Frp har styrt Os kommunene er det tendenser til større økonomiske forskjeller mellom folk og til en kultur der økonomisk vinning er viktigere enn fellesskapets verdier, sa Hågensen.

LO-lederen latterliggjorde den politiske ledelse i Os kommune for ennå ikke å ha klart et budsjett for 2001 og han kritiserte kommunen for å legge til rette for at rikinger får bygge overdimensjonerte hytter og naust i strandsonen.

Noen hundre tilhørere lyttet til LO-lederen og det er en av de største oppslutninger om 1. mai-talen i Os på mange år. Blant tilhørerne var også Frp-ordfører Terje Søviknes.

Ikke forskjell Yngve Hågensen går av som LO-leder under LO-kongressen som starter lørdag. Han sier til NTB at han ikke følte noe spesielt ved å holde sin siste 1. mai-tale som LO-leder og heller ikke ved å holde den nettopp i Frp-kommunen Os.

— Jeg har holdt 1.mai-taler i en tredel av landets kommuner. Hvem som er ordfører i den enkelte kommune gjør ikke noe forskjell på hva jeg føler om talen. Likevel er Frp-kommunen Os så spesiell at jeg fant grunn til å komme inn på situasjonen i kommunen i min tale, sier Hågensen.

LO-sekretariatet har fått gjennomført en analyse av utviklingstendensene i Os etter at Frp overtok med støtte fra Høyre etter kommunevalget for to år siden. Analysen forteller om tendenser til økt konkurranseutsetting av kommunale tjenester og til økt privatisering.

— Den økte tendensen til individuell pengemakt som følge av Frps nye initiativ, bør gi osingene grunn til bekymring, sier Hågensen.

Søviknes LO-lederen holdt sin 1. mai-tale på Os på nøyaktig samme sted som Carl I. Hagen og ordfører Terje Søviknes i fjor høst talte under en lokalpolitisk partikonferanse. På den tiden var Frp landets største parti på meningsmålingene. Akkurat den lørdagen Hagen talte på Os viste en meningsmåling at Frp var størst også i Rogaland. Valgeksperter uttalte da at Rogaland-målingen var spesiell interessant fordi målinger i dette fylket ofte hadde vist seg også å bli valgresultatet.

Hågensen sa i sin tale at Frp har vært preget av borgerkrig og indre oppløsning de siste månedene. Ordfører Terje Søviknes betegnet talen til Hågensen som kjedelig og blottet for nyheter.

— Det er tydelig at Hågensen har et desperat behov for å angripe det vi har fått til lokalt etter at Frp overtok styringen av Os kommune. Det tar jeg som et tegn på at vi er på riktig vei, sier ordfører Terje Søviknes. Han sier at han flagger og feirer 1. mai i år. Men det er fordi bestemoren hans er 85 år denne dagen.

Les også: Bondevik: - Ap unngår sentrumsalternativetStoltenberg: - Sentrumsregjering stadig mindre sannsynlig Hågensen anklaget Frp for politisk røveri Voldsomme protester på 1. maidagsfeiring

VALGTE OS: Yngve Hågensen valgte Frp-kommunen Os da han skulle holde sin siste 1. mai-tale som LO-leder. (FOTO: MARIT HOMMEDAL, SCANPIX)