— Du må for all del stå på og rydde opp! sa Frp-lederen til Frøiland etter at hun ble æreskjelt av de unge på fylkesårsmøtet i Hordaland Arbeiderparti.

Hun kunne ikke annet enn smile. Ingen partileder her til lands har slik erfaring i å sette de unge på plass som Hagen.

Også Jens Stoltenberg forsøkte å oppmuntre, selv om han var på reise. I en tekstmelding kunne hun lese: «Nå må du ikke miste motet, Ranveig!»

Ikke villig å fire

Mandag var dagen derpå, og tid for ettertanke. Frøiland sier til bt.no at hun ikke er villig til å gå tilbake på det hun har gjort i forhold til AUF, men at hun har innkalt til styremøte i neste uke for å finne ut hva anklagene mot henne bunner i.

Hun kan ikke finne annen forklaring på utskjellingen enn at AUF misliker den strenge økonomistyringen hun har igangsatt for at ungdomsorganisasjonen skal betale tilbake det den skylder etter valgkampoverskridelsen i fjor.

— Det kan godt hende at AUF oppfatter meg som natig, men jeg er nødt til å være streng, for dette gjelder bruk av offentlige midler (partistøtte). Her akter jeg ikke å fire, sier Frøiland.

- Jeg er fæl til å grine

Hun sier videre at søndag formiddag var en større påkjenning enn hun noen gang tidligere har opplevd som politiker. Frøiland beskriver situasjonen slik da tårene presset på:

— Jeg er fæl til å grine, for jeg er et følelsesmenneske.

— Hvem står bak og inspirerer AUF i et slikt angrep?

— Det vil jeg ikke spekulere i.

— Er det Grete Knudsen og Trond Tystad du har i tankene?

— Det jeg ikke kommentere, men jeg ville synes det var rart, sier hun.

Striden mellom Ranveig Frøiland og AUF i Hordaland er et hovedtema i Redaksjon 21 i NRK Fjernsynet mandag kveld, med Frøiland og AUF-leder Åshild Fløysand som debattanter.

FÅR STØTTE: Ranveig Frøiland får støtte fra uventet hold etter utskjellingen på fylkesårsmøtet.
Foto: Ørjan Deisz