Skjælaaen satt i panelet og så med egne øyne hvordan pastor Enevald Flåten jublet hver gang Hagen tok ordet.

— Når Aps Martin Kolberg snakket, ga han ordstyreren signal om å stanse ham. Jeg blir kvalm av det, sier Skjælaaen til Bergens Tidende.

Hagen fikk napp

Frp-formannen hadde en stor stund hos frimenigheten på Kråkenes. Hagen flørtet med den 1300 mennesker store forsamlingen. Og han fikk napp.

Hagen var på Kråkenes også i fjor sommer og høstet stor oppmerksomhet for sine hatske utfall mot islam.

Smilende ba han om unnskyldning for all ståheien og la til:

— Jeg vil gjerne forsikre dere om at jeg mente det jeg sa i fjor.

Debatten ble innledet med at en representant for hvert parti på Stortinget innledet om verdispørsmål. KrFs nestleder Knut Arild Hareide hadde ordet før Frp.

Spakt for KrF

Men KrFs wonderboy klarte på ingen måte å løfte stemningen i forsamlingen slik Hagen gjorde. Hareide ble avbrutt med applaus bare en gang. Det kom etter denne kraftsalven om bioteknologi og abortlov:

— Vi vil ikke ha noe reality-show der fostre blir stemt ut før fødselen.

Hagen, derimot, hadde forsamlingen i sin hule hånd. Han lovet kontantstøtte til alle barn under skolealder, kontantutbetalinger til pleietrengende eldre, 100 prosent finansiering av friskoler og støtte til Israel i tykt og tynt. Og ble avbrutt av klapping hele tiden.

Den påfølgende paneldebatten hadde et preg av alle mot Hagen.

— Jeg ser at dere klapper mye mer når Carl I. Hagen snakker, sa Aps Martin Kolberg og la til: - Men hører dere ikke at han sier flere ting samtidig når han på den ene siden lover mer penger til friskoler og på den andre siden sier nei til muslimske skoler?

SVs Audun Lysbakken var nærmest til å sette ham fast da han etterlyste porno og alkohol som tema for debatten. Hagen vred seg, forsvarte Frps liberale holdning og la til at dette ikke var tema for debatten.

Debattleder Vebjørn Selbekk tok da en runde om kjønnsnøytral ekteskapslovgivning, som ifølge Selbekk er en hovedsak i høstens valg.

- Innskrenkende

Sps Rune Skjælaaen, som sivilt er prest, angrep grunnlaget for debatten hos Levende Ord.

— Det er innskrenkende å la en debatt om kristne verdier handle om homofile, abort og friskoler. Det er litt trist at disse få utvalgte sakene settes på dagsordenen, sa Skjælaaen i sin innledning.

— For meg handler næringspolitikk om kristne verdier. Det samme gjør skattesystemet, jordbrukspolitikk, miljøpolitikk og internasjonal solidaritet.

Etter en tilsvarende debatt i 2001 uttalte Skjælaaen at han ble virkelig skremt av den egoistiske tenkningen som rår hos Levende Ord.

— Er inntrykket det samme etter årets debatt?

— Ja, her rår en ensidig fokus på seg og sitt. Levende Ord vil ha kristne skoler, men ikke muslimske. Bare de får sørget for sitt, kan andre seile sin egen sjø. Det er inntrykket jeg sitter igjen med. Jeg synes det er trist at ikke kristne forsamlinger har et videre perspektiv på nestekjærligheten, sier Skjælaaen opprørt.