• Jeg har aldri smakt noe så godt før. Cideren i Hardanger er fullt på høyde med den beste hvitvin, og bør bli eksportvare av rang. jubler Carl I. Hagen.

OLAV GARVIK

Lofthus

Først stakk han innom Ivar Løne på Voss og mesket seg med smalahove, deretter gikk han løs på cideren og fikk smaksopplevelser som aldri før i sitt sekstiårige liv.

Den urbane Frp-lederen fikk i løpet av fredagen den ene aha-opplevelsen etter den andre da han fartet omkring i indre Hordaland. Det var en oppdagelsesferd på mer enn én måte da han utpå ettermiddagen kom til Ullensvang — kommunen som han aldri før har vært i. Cideren hjemme hos ordfører Solfrid Borge gjorde uutslettelig inntrykk.

Det var ikke fritt for at fartingen i snøkavet langs fjord og fjell også ga ham et noe mer nyansert og utfyllende bilde av utkant-Norge.

Nær sagt beruset

Voss og Hardanger fikk åpenbart en oppglødd venn i Carl I. Hagen, som i samtale med Bergens Tidende er full av lovord om tiltakslysten blant små og store næringsdrivende i denne del av fylket. Gaveartiklene som blir produsert av Hardanger Bestikk i Kinsarvik fascinerte ham tydeligvis noe mer enn smaksprøvene hos Løne.

Men cideren tok prisen. De gylne dråpene fra Hardanger-hagene til Hagens glass gjorde ham nær sagt beruset, og han går nesten i fistel når han beskriver det han opplevde:

— Dette var noe helt nytt for meg. Eplecideren var like utsøkt som chablis og de herligste tyske hvitviner jeg har smakt. Den kunne riktignok vært litt kaldere, men pytt-pytt. Vi bør sannelig legge til rette for at dette blir en eksportartikkel av rang, for her har Europa noe å se frem til.

Bedre veier, bro og tunnel

— Ser du noen fremtid for Hardanger, som sannelig sliter for å holde folketallet oppe?

— Ja, det er det ingen tvil om. Men jeg er motstander av generelle støttetiltak. Derimot kan vi som rikspolitikere bevilge av statlige midler så det virkelig monner for å bygge bedre og sikrere veier, Hardangerbro og Jondalstunnel. De store statsinntektene gir oss handlingsrom i flere tiår fremover.

Dessuten må vi fra sentrale myndigheter slutte å legge så mange hindringer i veien når folk her vil gå nye veier for å satse på for eksempel turisme. Hvorfor skal Fylkesmannens miljøvernavdeling nekte noen å bygge hytter like ved fjorden? Og hvorfor skal en eller annen instans i Oslo eller Bergen forby dem som vil satse på snøscootere eller helikoptre for å frakte pengesterke turister opp i fjellheimen? Det må vi overlate til den enkelte kommune selv å avgjøre, sier han.

KrF har lite å hente

Carl I. Hagen er i Ullensvang også i dag for å suge til seg inntrykk. På folkemøtet i Lofthus i går kveld samlet han et par hundre tilhørere. Ikke alle hørte til «menigheten». Den fremtredende bypolitikeren fra Bergen Høyre, Hans Edvard Seim, lyttet og applauderte ivrig der han satt i salen.

Frp-lederen visste godt at KrF har og har hatt ytterst lite å hente i denne regionen av Hordaland. Han smiler og har sin egen forklaring:

— Folk her inne har aversjon mot alt som minner om formynderholdning, at de stadig skal møte nei, nei, enten det gjelder vin eller cider. En slik mentalitet er fremmed for de hardingene jeg har lært å kjenne, sier han.

FRA EPLEHAGEN: Carl I. Hagen besøkte fredag kveld Ullensvang-ordfører Solfrid Borge (Sp) på gjestegården og ble vartet opp med cider av fremragende kvalitet.<br/>Foto: ARVID AGA