MARIT EIKEMO

— Vi baserer oss hundre prosent på ferskvarer, noe som gjør oss veldig sårbare når råvarene uteblir, sier ekspeditør Hildegunn Berg hos Søstrene Hagelin.

Disken bugner som vanlig av delikate fiskeprodukter. For bare noen dager siden var situasjonen en helt annen, da denne bergenske butikk-institusjonen måtte låse dørene før stengetid, på grunn av fiskemangel.

70 års hysetradisjon

— Vi holder heller stengt enn å vike fra den over 70 år gamle fiskekakeoppskriften med fersk hyse, sier Hildegunn Berg.

Søstrene Hagelin tillater ingen tilsetningsstoffer i sine produkter, noe som gjør dem mer utsatt enn andre forretninger. Men kundene viser stort sett forståelse når de en gang imellom møter stengte dører.

— Ja, det skal virkelig mer til for å irritere meg, sier en kunde ved disken. Hun har glemt å ta opp Hagelins fiskekaker fra frysen og må som snarest innom for å handle til middagen. Skal det være fiskemat, skal det være Hagelins hyse.

— Når de ser at vi holder stengt, forstår de at de får det de betaler for, sier Hildegunn Berg.

På tidlig nittitall prøvde Hagelin ut noen alternativer til ferskvarer. Det viste seg å være mindre vellykket. Man gikk derfor raskt over til hundre prosent naturprodukt igjen.

I dag har tilleggsproduksjonen av sei- og steinbitkaker, fiskegrateng og fiskesuppe gitt den tradisjonsrike forretningen flere fiskebein å stå på.

Stopp ved 62. breddegrad

— De hadde oftere stengt før, merkelig nok, sier ekteparet Esther og Kjell Hatlebrekke, som har fulgt Søstrene Hagelin så lenge de har vært gift.

— Og det er nøyaktig femti år, sier de blide jubilantene fra Fana.

Til fiskebollene har de kjøpt reker og norsk blomkål, for å gjøre lykken fullkommen til middag. Så lenge det er hyse i havet, er det ikke vanskelig for Søstrene Hagelin å gjøre kundene lykkelige. Tidligere i uken var butikken utsolgt tidlig på dagen.

Ifølge daglig leder, Egil Ove Fløholm, er det umulig å forutsi mengden fersk fisk fra dag til dag. Plutselig flommer det over, mens det neste dag er helt tomt. Da gjelder det å ringe rundt i øst og vest, og å få fisken transportert med fly om nødvendig.

Ikke dramatisk

  • Det er først og fremst et spørsmål om hyse. Hyse, hyse, hele veien. Nå er kvoten fisket opp nord for 62. breddegrad, sier Fløholm.

I tillegg til å være kvoteavhengig, er ferskvareprodusenter avhengig av været, av transporten og andre utenforliggende forhold som for eksempel helligdager med fiskerne i land.

— Det er jo ikke tvil om at kvotene kuttes for hvert år, men vi hanskes med det, sier Fløholm.

For dem som trodde at fisken lages i fryseren hos Rema 1000, kan dette være en sunn påminnelse om at naturen gjør som den vil - under Fiskeridirektoratets strenge kontroll:

— Noen har fisket veldig mye i år, konstaterer Hanne Østgård i Fiskeridirektoratet. Direktoratet har ikke åpnet kvoten for mai-august ennå, fordi det ikke er nok kvantum i havet. Hun avviser likevel at situasjonen er dramatisk eller ekstraordinær.

— Hysefisket blir som regel stoppet på denne tiden av året, sier hun.

FISKEGLEDER: Hver gang ekteparet Esther og Kjell Hatlebrekke er i byen, må de handle fiskemat hos Søstrene Hagelin. Det har de gjort i femti år. Bodil Skiftesvik og Hildegunn Berg bak disken sørger for middagen så lenge det er hyse i havet.
FOTO: HELGE SUNDE