Januar er en fin måned. Solen har snudd og en merker fort at det blir litt lysere for hver dag som går. Mange steder kan en allerede se snøklokker og de første grønne krokusspirene titte frem. Mange hasseltrær har fått lange rakler og trollhasselen blomstrer også enkelte steder.

For dem som har lyst å lage sine egne stauder fra frø, er januar en fin måned for såing.

Sett ut for spiring

Det er veldig mange stauder du kan så i potter og sette rett ut for spiring. Det kan være lurt å plassere pottene i plastposer som knyttes igjen for på den måte å beholde fuktigheten i jorden og hindre at uønskede frø og sniler finner veien opp i pottene.

Sett gjerne et sugerør med bøy på høykant i potten før du knyter igjen posen, slik at posen holdes vekke fra jorden i potten. Slik lar du pottene stå ute på et lyst sted der de ikke blåses vekk, gjerne inntil en vegg eller under en terrasse. Etter hvert som frøene fremover seinvinteren og våren har fått tilstrekkelig kulde og varme ute, vil de fleste våkne og spire.

Alle burde oppleve den gleden det gir å finne de første spirene i en potte med frø som en har sådd selv.

Tulipanspirer

Noen frø synes det er veldig ålreit å bli sådd straks de er modne og plukket. På bildet ser du frø og spirer fra en gul botanisk tulipan (Tulipa turkestanica). Frøene ble plukket i juni i fjor og allerede da sådd i godt sandblandet jord i en plastboks.

Denne har siden har stått ute, litt beskyttet mot sol og vind, fått en skvett vann i ny og ne, og ellers klart seg selv. Spiringen startet ved juletider, og nå er plastboksen snart full av bittesmå tulipanspirer.

Bli med og lær!

Har du lyst å lære mer om såing og videre stell av spirer og småplanter, kan du for eksempel bli med i Åsane Hagelags temagruppe om ”Frø— og stiklingsformering”, og/eller du kan bli med på hagelagets såmøte i Åsane kulturhus 21. januar. Både temagruppe og såmøtet er åpne for alle interesserte og du finner nærmere informasjon om dette på hagelagets hjemmeside.

På bildet ser du frø og spirer fra en gul botanisk tulipan (Tulipa turkestanica).
Bjørg Sookermany