Torsdag startet rettssaken mot mannen som ble trener for et idrettslag i Bergen sommeren 2009. Han er tiltalt for seksuell omgang med barn under 16 år og for å ha utnyttet sin stilling som trener for å oppnå dette. Mannen nektet straffskyld for det siste, men innrømmet å ha hatt sex med jenten før hun fylte 16 år.

Politiet mener det ulovlige forholdet startet da hun var 14 år, men treneren sier det ikke skjedde noe straffbart før i begynnelsen av 2010, da jenten var 15. Jentens alder får betydning for straffen mannen får.

— Jeg ble en slags mentor

Kort tid etter at han begynte på laget, utviklet det seg et nært forhold til jenten. Hun var altså 14 år og han over 20 år eldre.

— I begynnelsen sendte han meg meldinger på Facebook med masse hjerter og smilefjes. Han kalte meg venn. Jeg syntes det var rart, forklarte den i dag unge kvinnen i retten.

På denne tiden hadde hun det vanskelig. Hun slet med smerter, følte seg nedfor og var mye borte fra skolen. Treneren fikk raskt en annen rolle. Han støttet henne og oppmuntret henne til å gå på skolen.

— Jeg ble en slags mentor for henne, sa han i retten.

— Jeg oppfattet at han i starten var en god støttespiller for datteren min, sa moren.

Hun visste ikke at det etter hvert oppsto et seksuelt forhold mellom de to.

På tur med laget

Kvinnen forklarte at hun deltok med laget på en tur utenbys i november 2009, der de overnattet. Om natten fikk hun store smerter og gikk ned i en stue mens lagvenninnene sov ovenpå. Den tiltalte treneren, som sov et annet sted, ble tilkalt.

— Han strøk meg på mage og lår der jeg hadde vondt. Så kysset han meg og tok hånden ned i trusen min, sa hun gråtkvalt i retten.

Selv avviste treneren at dette hadde skjedd og forklarte at hun var svært medtatt på grunn av store smerter i flere timer. Han kunne ikke tidfeste eksakt når det seksuelle forholdet ble innledet.

- Varslet du moren eller ringte lege?

— Nei, jeg hadde sett henne slik før, svarte mannen.

På Skype om natten

Kvinnen fortalte videre at forholdet utviklet seg etter turen og at hun ble betatt av ham.

— Vi kommuniserte flere ganger på Skype om natten. Jeg var på mitt soverom og han hjemme hos seg, fortalte hun.

Det kom frem at begge ofte var nakne da de snakket på Skype. Det skjedde ofte, også på ukedager da jenten skulle på skolen dagen etter. Treneren var fullt klar over at jenten hadde stort fravær, og deltok også på møte med jentens mor og skolen for å få henne tilbake i normalt gjenge.

- Du visste hun hadde stort fravær på skolen, men hadde kontakt med henne på Skype om natten, spurte Eli Valheim.

— Ja, men det var ikke alltid hun skulle på skolen dagen etter, svarte treneren.

Sex før torsdagstreninger

Mannen var også hjemme hos familien. En gang hjalp han til med arbeid og overnattet hos dem. Mens jentens mor hadde lagt seg, gikk han inn på datterens soverom, der de hadde sex mens resten av familien sov.

- Føler du at tiltalte svek deg, spurte aktor Eli Valheim.

— Jeg føler mer at jeg har sveket min datter, at jeg ikke oppdaget hva som skjedde, svarte moren.

Jenten dro også hjem til ham, ofte om torsdagene før trening.

— Vi hadde sex i leiligheten hans, forklarte hun.

— Jeg trodde hun gikk til en venninne før torsdagstreningene, sa moren.

På vei til trafikalt grunnkurs besøkte også jenten mannen hjemme. Det er uklart hvor mange ganger de to hadde sex.

— Jeg vil anta at det kan være snakk om mellom ti og femten ganger, sa treneren.

Sliter psykisk

Aktor legger til grunn at det var snakk om langt flere. I retten kom det frem at jenten har hatt store problemer de siste årene. Hun fikk ikke vitnemål fra grunnskolen og klarte ikke fullføre videregående.

— Hun har diagnosen posttraumatisk stress-syndrom og går i behandling, sa bistandsadvokat Siren Preto.

Da aktor spurte tiltalte hva han tenkte om dette, svarte han slik:

— Det var ikke min intensjon at dette skulle skje. Jeg ble betatt av henne. Hun var ung, kompleks, hadde voksne tanker og voksne problemer. Hun hadde en dybde. Forholdet utviklet seg og jeg ble forelsket. Det smerter å høre at hun har hatt det vondt som følge av dette, sa mannen.

Han forklarte seg detaljert om forholdet deres, men ble mer usikker når han fikk spørsmål om den seksuelle kontakten. Han kunne ikke tidfeste når det skjedde. I politiavhør nektet han for å ha gjort noe straffbart. Først i retten innrømmet han at de hadde hatt sex ved flere ganger.

- Gikk mye rundt grøten

En etterforsker vitnet i retten og sa at mannen hadde vært svært snakkesalig i avhør.

— Han forklarte seg mye om hjelperrollen han hadde hatt overfor henne, men gikk mye rundt grøten da det ble snakk om kjernen i saken, nemlig det seksuelle forholdet.

Det var lederen i det aktuelle idrettslaget som anmeldte mannen i november 2011. Forholdet mellom de to var da avsluttet. Han er også tiltalt for å ha utvekslet meldinger inneholdende seksuelle skildringer av jenten, samt ha vært i besittelse av seksuelle bilder av henne.

Politiet brukte 13 måneder på å gjennomgå mannens datamaskin. Der fant de en rekke bilder av seksuell karakter. Rundt 45 av dem var av jenten, i tillegg til tre videoer.

- Ikke utnyttelse av stilling

Aktor la ned påstand om at mannen dømmes til to års fengsel, mens forsvarer Gisle Didriksen mente det ikke var grunnlag for dette.

— Han har erkjent mye av det han er tiltalt for, men han nekter straffskyld for å ha utnyttet sin stilling. Han kan ikke dømmes for dette, all den tid det ikke er årsakssammenheng mellom trenerrollen og det som siden skjedde, sa Didriksen i sin prosedyre.

Bistandsadvokat Siren Preto la ned påstand om at treneren dømmes til å betale oppreisingserstatning og skadeerstatning.

— Det er vanskelig å beregne økonomisk tap. Vi vet hun hadde problemer før dette skjedde, men vi vet også at de eskalerte. I dag er hun tre år forsinket ut i arbeidslivet. Det bør utbetales en risikoerstatning begrenset til 500.000 kroner og en oppreisingserstatning begrenset opp til 200.000 kroner.

Etter at saken ble anmeldt, sluttet han som trener i den aktuelle bergensklubben.