Det kommer frem i en dom i Bergen tingrett. Der er en mann 35 år gammel mann dømt til fengsel i tre år og syv måneder.

Det ene offeret var en 25 år gammel mann. De to hadde møttes i Nygårdsparken tidligere på kvelden før 25-åringen gikk på noen utesteder i sentrum.

De avtalte og treffes for at 25-åringen kunne kjøpe tabletter av 35-åringen til en kamerat.

Slo med stein

Da 25-åringen kom til trappehuset ved Puddefjordsbroen like nedenfor Nygårdshøyden, ble han angrepet. 35-åringen ville ha pengene hans og ranet ham sammen med en annen mann.

Retten finner det bevist at 35-åringen slo den ti år yngre mannen flere ganger med stein i hodet.

— Ta drosje

Han klarte å rive seg løs og slengte noen 200-lapper fra seg før han løp hjem til en kamerat. Derfra ble det ringt etter ambulanse.

«Fornærmede fikk beskjed om å ta drosje til legevakten, noe han gjorde», heter det i dommen. På legevakten sydde han 29 sting i hodet. Han hadde seks kutt i hodet, flere av dem dype.

- Jeg forstår at du spør

Guttorm Brattebø er leder for ambulansetjenesten i Helse Bergen. Han forstår at det stilles spørsmål om hvorfor mannen ble bedt om å ta drosje.

Guttorm Brattebø leder AMK-tjensten i Bergen.
RUNE MEYER BERENTSEN (ARKIV)

— Jeg kjenner ikke til denne saken, og vi har ikke mottatt klage fra pasienten, så vidt meg bekjent. Men jeg forstår jo at du spør hvorfor pasienten fikk beskjed om å ta drosje til legevakten når han siden måtte sy 29 sting, sier Guttorm Brattebø, leder ved AMK-tjenesten i Helse Bergen.

— Det kan tenkes at skadeomfanget er blitt underkommunisert, ettersom pasienten hadde gått til en leilighet etter angrepet. Hvis han hadde ligget på bakken, hadde jo ambulansen rykket ut, legger han til.

Nektet for volden

Brattebø sier det av og til kan være vanskelig for operatørene å få fullt inntrykk i skadeomfanget.

— Noen er mer tilbakeholdne enn andre med å fortelle hvordan situasjonen er. Jeg har inntrykk av at vi er blitt flinkere på å vurdere situasjonen de siste årene. For noen år siden var det flere oppslag i mediene der folk ikke fikk ambulanse når de burde få det, sier Brattebø.

35-åringen nektet for volden mot den ti år yngre mannen. I retten forklarte han at han gikk imellom og prøvde å beskytte 25-åringen mot angrepet fra en annen ukjent mann.

Politiet pågrep 35-åringen senere, og da ble det funnet 200-lapper med 25-åringens blod på. Bergen tingrett dømte mannen til fengsel i tre år og syv måneder.

Vold mot kjæresten

Han ble nemlig funnet skyldig for vold og trusler mot kjæresten fra 2010 til 2013. Hennes barn forklarte blant annet i retten at de hadde sett 35-åringen utøve vold mot moren i leiligheten.

Retten finner det bevist at mannen ved flere anledninger slo, sparket, skallet og tok kvelertak på samboeren. Han ble også funnet skyldig i å ha slått henne med hammer i hodet og truet henne med øks.

Vurderer anke

Han er tidligere dømt 18 ganger. Nå dømmes han til fengsel i tre år og syv måneder for ran, legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter, mishandling i familieforhold og noe mindre alvorlig kriminalitet.

— Min klient er ikke fornøyd med resultatet og vurderer en anke, sier forsvarer Kjetil Ottesen.

35-åringen ble også dømt til å betale oppreisingserstatning på 80.000 kroner til den 25 år gamle mannen. Han må betale 100.000 kroner til sin eks-kjæreste og 80.000 kroner hver til hennes to barn.

SKJEDDE HER: 25-åringen ble overfalt og brutalt ranet ved Puddefjordsbroen natt til 27. mars 2012.
PER LINDBERG (ARKIV)