DAG IDAR TRYGGESTAD EYSTEIN RØSSUM JAN STIAN VOLD KAREN R. TJERNSHAUGEN

Det viser en kjøretur Bergens Tidende gjorde på den omtalte strekningen kl. 16 i går ettermiddag, midt i verste fredagsrushet.

Den drapstiltalte marineoffiseren hevder med stor tyngde at han umulig kan ha vært i parkeringshuset på drapstidspunktet.

Resonnementet bygger han på to beviser som er lagt frem:

  • Kl. 08.48 er det registrert i bankens datasystem at Ramsland betalte med sitt eget minibankkort på en betalingsterminal hos butikken Allkopi i Lars Hilles gate.
  • En parkeringsbillett fra Citypark, funnet i Ramslands bukselomme da han ble tatt i Aurland, er stemplet 08.52. Klokken i parkeringshuset gikk to minutter for sent; altså var det reelle tidspunktet for stemplingen 08.54.

Gikk fint i sakte trafikk

For at politiets teori skal holde, må Ramsland ha brukt mindre enn syv minutter på å gå ut av butikken, sette seg bak rattet og kjøre bort til parkeringshuset. Selv sier han at dette er helt umulig.

Bergens Tidende kjørte i går ettermiddag korteste vei mellom de to stedene: Fra butikken, ut i Fjøsangerveien forbi Bystasjonen, opp Strømgaten bort til Grieghallen, til høyre i Lars Hilles gate og rett frem Foreningsgaten og Vaskerelven, og deretter til høyre på Engen og opp Markeveien bort til bommen ved Citypark.

Turen startet kl. 15.57, og vi var fremme litt etter kl. 16.03 — etter drøye seks minutter. Det var svært stor trafikk og køer på hele strekningen, med mye venting på rødt lys og folk i fotgjengerfeltene flere steder.

Drapsmorgenen, torsdag 4. mars, var det vinterferie i Bergen, og åpenbart langt mindre trafikk i byen enn på en travel fredag ettermiddag.

Bilen nyvasket like før

Også et annet av Ramslands poenger ble ødelagt i går: Billakkerer Erik Reksten ved Fana lakk og biloppretting fortalte til NRK Hordaland at han hadde lakkert bilen til Ramsland to-tre dager før drapet.

Ramsland har i retten hevdet at blodet fra Rønnestad som er funnet på forskjermen hans, kan forklares med at ekskonen blødde neseblod da de to møttes på Geilo noen uker før drapet.

Men billakkerer Reksten er helt sikker på at Ramslands bil var helt ren da han gjorde lakkarbeidet like før drapet.

— Bilen fremsto som nyvasket da den kom til oss, så det var ikke nødvendig å vaske den verken før eller etter lakkeringen. Vi var rundt hele bilen og flikket litt her og der, så hvis det hadde vært blod på den hadde vi lagt merke til det, sier Reksten til Bergens Tidende. Han gikk i går til politiet med de nye opplysningene.

Dessuten har krimteknikerne slått fast at det ikke er blødd direkte på bilen. Blodet er avsatt ved at noe med blod på er blitt gnidd mot den - såkalt avsmitting. Politiet mener den blodige Ingse Merete Rønnestad har falt mot Ramslands bil etter at hun ble skutt.

RETTEN I GÅR: Trond Ramsland fremlegger sine egne plansjer, som han mener er stikk i strid med aktoratets bevisrekke. TEGNING: GRO VIK