– Dette er det største beslaget jeg kjenner til, i hvert fall i Bergen, sier politiadvokat Tore Johan Sørland til bt.no.

Funnet av de 19 reptilene ble gjort 11. november 2004.

I leiligheten ble det også funnet en rugekasse. Mannen innrømmet først i politiavhør at han hadde solgt dyr videre, men trakk senere tilbake denne forklaringen.

Reptilene ble oppdaget da politiet skulle ransake mannens leilighet i forbindelse med en annen sak. Da dyrene skulle hentes ut, var en veterinær fra Mattilsynet til stede, i tillegg til Akvariets direktør, Kees Oscar Ekeli.

– Dyrene ble fraktet rett til Akvariet, sier Sørland.

Bot på 7.000 kr

Mannen i 30-årene ble ilagt en bot på 7.000 kroner, i tillegg til inndragning av 20.000 kroner som ble anslått som fortjeneste på salg av reptiler.

Han nektet imidlertid å vedta boten, og i formiddag var saken mot mannen oppe i Bergen tingrett. Mannen møtte imidlertid ikke opp selv.

– Jeg la ned påstand tilsvarende boten han ikke har vedtatt, sier Sørland.

Alle de 19 reptilene ble avlivet etter et kort opphold ved Akvariet på Nordnes.

– Vi tar imot slike dyr sånn at de skal slippe å bli stående på et politikontor eller i en kjeller. Når vi får inn beslag undersøker vi først om dette er individer vi kan ha selv i en av våre utstillinger. Det er imidlertid sjelden. Deretter sjekker vi om andre parker kan ta i mot dyrene. Hvis ikke, må de avlives, sier Akvariet-direktør Kees Oscar Ekeli.

Akvariet har en fast avtale med Mattilsynet om å motta beslaglagte reptiler.

– Da vi startet med denne ordningen, syntes vi det var interessant. Nå begynner vi å se at det ikke er så gøy. Det er trist med alle dyrene som må avlives, sier Ekeli.

De fleste avlives

De aller fleste reptilene som kommer inn til Akvariet, blir nemlig avlivet.

– At folk har valgt å skaffe seg dyr på de premissene, får de stå for selv. Konsekvensen er avliving i 99 av 100 tilfeller der dyreholdet blir avslørt, sier direktøren.

Veterinær Per-Arne Ludvigsen i Mattilsynet var også med da beslaget i Øvregaten ble gjort.

– Vi ser svært alvorlig på innførsel og hold av eksotiske dyr, sier han.

Ludvigsen råder den som er interessert i reptiler til heller å se dyrene på Akvariet.

– Der er de i miljøer som viser hva som kreves for å ha disse dyrene. Dette er ikke noe man kan ha i en pappeske i stue. I tillegg er vi redde for at enkelte arter kan etablere seg i norsk natur. Det har skjedd sørover i Europa, sier han.

SLANGER SEG: Driftsleder Torgeir Kaarbø ved Akvariet med en ballpyton, samme type slange som ble funnet i leiligheten i Øvregaten. Alle de 19 reptilene som ble beslaglagt er avlivet.
LEIF GULLSTEIN