400 gram amfetamin lå nedgravd i hullet ved Digernessundet, fordelt på 16 små plastposer.

Politiet knytter det nedgravde amfetamindepotet til en av de største narkotikasakene på Stord noensinne. Til nå er 12 personer siktet i saken.

En 34 år gammel mann har i avhør erkjent at han og en kamerat delte på narkotikadepotet, som var gravd ned i et hull dekket med mose.

Likevel tror politiet de bare har beslaglagt en del av narkotikaen. Etterforskerne har nemlig overvåket kommunikasjon fra minst én siktet i saken.

I en e-post etterforskerne har fått tilgang på, omtales et parti på et kilo amfetamin, og politiet tror narkohandelen på Stord har pågått i flere år.

— Det dreier seg om mer enn det vi beslagla i skogen. Jeg tror ingen har oversikt over hvor mye narkotika dette dreier seg om ennå, sier politiadvokat Thor Buberg i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

Gjemte dop bak busskur

Da politiet 3. januar i år gikk til aksjon på Stord, hadde de allerede spanet på en siktet 29-åring i lang tid. Allerede i november observerte spanere ham ved narkodepotet i skogen.

I midten av november sendte 29-åringen en e-post til en mulig kunde om hasj og amfetamin. 29-åringen krevde ifølge politiet 7000 kroner for 25 gram «pepper», som er slang for amfetamin.

Den medsiktede 34-åringen har i avhør erkjent at han hentet narkotika fra depotet under mosen, og leverte det til kjøpere ved å gjemme posene bak autovern og busskur på Stord.

— Flere slike steder har fungert nærmest som postkasser, der kundene har hentet narkotika, sier Thor Buberg.

34-åringen har erkjent straffskyld for oppbevaring av 150 gram amfetamin.

29-åringen erkjenner ifølge advokat John Steinar Raknes ikke straffskyld.

Tok bil med flere kilo hasj

Politiet knytter også beslag av hasj og kokain til opprullingen av narkotikasaken på Stord.

I midten av januar pågrep politiet to menn på 27 og 34 som var på vei til Vestlandet med bil. I lasten hadde de store mengder hasj.

— Det dreier seg om flere kilo hasj, men jeg vil ikke si nøyaktig hvor mye, sier Buberg.

— Min klient erkjenner straffskyld for det han hadde i bilen, utover det kjenner ikke han til noe mer, sier advokat Odd Arild Helland, som representerer 34-åringen.

Det lyktes ikke BT i går å komme i kontakt med advokatfullmektig Fredrik Schøne Brodwall, som representerer den fengslede 27-åringen.

Totalt er det 12 siktet i saken. Fire har vært varetektsfengslet, men en er nå løslatt.

— De andre siktede har mer perifere roller, selv om de fleste er siktet både for besittelse og salg av narkotika. Det er solgt hovedsakelig på Stord, men også utover i distriktet, sier Buberg.

I går ble 29-åringen som knyttes til skogslageret med amfetamin fengslet i fire nye uker av Haugesund tingrett.

Lensmannen på Stord, Reidar Færestrand, tror flere kan bli siktet i saken.

— Saken er fremdeles under etterforskning, og vi regner med flere pågripelser i nær fremtid, sier Færestrand.

KJETIL ØSTREM