Tips BT om tilsvarende saker!

— Jeg lette og lette etter billetten, for jeg visste jeg hadde den et sted. Jeg ble fryktelig nervøs og stresset, og kunne ikke gå av før jeg hadde vist dem at jeg faktisk hadde billett, forteller Alice Chiwanga (28).

Søndag for to uker siden var kvinnen fra Zimbabwe på vei fra Bergen sentrum til Fantoft. Hun hadde kjøpt billett i sentrum, og skulle terpe norske gloser sammen med klassekamerater.

Men fordi hun ikke fant bussbilletten sin, kom hun seg ikke av på stoppet hun skulle.

— Jeg gikk av på neste stopp, etter å ha vist gyldig billett. Da fikk jeg beskjed av kontrollørene om at jeg hadde kjørt for langt. Jeg ble tvunget til å oppgi navn og adresse, og til å vedta en bot på 500 kroner, for å ha kjørt for langt. Jeg sa at jeg ikke skjønte noen ting, jeg måtte jo gå tilbake til Fantoft på grunn av kontrollen, forteller Chiwanga.

Kontrollørene spurte henne også om hvor lenge hun hadde vært i Norge, og om hun hadde oppholdstillatelse.

— Jeg ble kjemperedd for at de ville kaste meg ut av landet. Fra Zimbabwe er jeg vant til at menn med uniform betyr problemer, sier hun.

- Ikke på Fantoft

Det er Bedriftskontroll AS som foretar billettkontroller for Gaia Trafikk. Driftsleder Tommy Sæle hevder først at billettkontrollørene kom på etter at Chiwangas billett hadde gått ut.

— Kontrollørene har opplyst at de kom på i Nydalen, altså etter at hun skulle gått av. De hevder også at samtalen med kvinnen foregikk rolig, sier Sæle.

— På boten står det at kontrollstedet er Fantoft studentby, hvordan kan de da ha kommet på i Nydalen?

— Hvis det står Fantoft studentby kom de nok på der. Da må jeg ha fått uklare opplysninger. Kvinnen kunne gått av selv om kontrollørene kom på. Ifølge våre prosedyrer vil ingen bli hindret i å gå av på et stopp når de kan fremvise gyldig billett. Våre kontrollører er ryddige og ordentlige. De er ikke ute etter å lage krøll eller å gjøre urett mot noen, sier Sæle.

Chiwanga avviser både at kontrollørene kom på etter Fantoft og at samtalen mellom henne og kontrollørene skal ha gått rolig for seg.

Slipper bot

— Er det vanlig at kontrollørene spør om hvorvidt busspassasjerene har oppholdstillatelse?

— Jeg har snakket med en av kontrollørene. Han kunne ikke huske å ha spurt om oppholdstillatelse. Det er imidlertid vanlig at kontrollørene spør om hvor lenge passasjeren har vært i Norge, for å finne ut om folk er registrert i folkeregisteret, sier Sæle.

Alice Chiwanga har vært i Norge i 15 måneder. Hun er au pair hos Eva Brunvall og familien, som bor i Fana, samtidig som hun studerer norsk. Drømmen er å ta sykepleierutdannelse i Norge.

Eva Brunvall er opprørt over måten Alice er blitt behandlet.

— Jeg har vært i kontakt med Gaia, og fått beskjed om at hun skal slippe å betale boten, men det er ikke det viktigste. Poenget er at de kan ikke behandle folk på en slik måte. Jeg vet ikke om det har noe med hudfarge å gjøre, men uansett synes jeg oppførselen er uakseptabel. Alice har latt episoden gå inn på seg. Hun sover dårlig om nettene, og er blitt redd for at hun ikke får bli i Norge, forteller Brunvall.

Fulgte forskriftene

Divisjonssjef Idar Sylta i Gaia Trafikk sier at kontrollørene fulgte gjeldende prosedyrer da de ga kvinnen bot.

— Hun hadde kjørt for langt. Regelen er da at man ilegger gebyr. Gebyret kan eventuelt oppheves av Gaia trafikk i ettertid, slik det ble gjort i denne situasjonen, sier Sylta, som beklager det inntrufne.

— Jeg skjønner at situasjonen kunne oppleves ubehagelig når hun hadde rent mel i posen, sier han.

Tips BT om tilsvarende saker!

<b>BLE REDD:</b> Jeg ble fryktelig redd da kontrollørene kom på og jeg ikke klarte å finne billetten min, sier Alice Chiwanga.
FOTO: KNUT EGIL WANG