Det florerer falske pengesedler i Bergen sentrum for tiden, som bt.no har fortalt om i flere artikler (se kartet over).

Samtidig er en 31 år gammel irakisk statsborger dømt i Bergen tingrett i en sak som kan kaste lys over fenomenet.

Utvist fra Norge

Mannen, som er domfelt en rekke ganger og som er utvist fra Norge, må sone to år i fengsel. Han må også regne med ytterligere to år hvis han går over streken i prøvetiden.

Et av punktene mannen er dømt er, bruk av falske tusenlapper. I april fant politiet falske tusenlapper på fire ulike steder på hans bopel. Det viste seg at serienumrene og web-adressen var identisk med sedler brukt i tre saker som allerede var registrert hos politiet. Tiltalte ble også identifisert på et overvåkningsbilde i en 7/11-kiosk.

Ved en etterransaking fant politiet en skanner/kopimaskin på bopelen.

Ville lure narkoselgere

Pengefalsk har etter straffelovens paragraf 174 en minstestraff på tre års fengsel.

Tiltalte hevdet han var uskyldig, og han hadde fått tusenlappene av en person i miljøet på Nygårdshøyden. Han visste at de var falske, og ga noen av dem videre til en bekjent, og oppbevarte resten i boden hjemme.

Sedlene skal ifølge tiltalte ha blitt laget for å lure afrikanere som solgte narkotika av dårlig kvalitet på Nygårdshøyden.

Dommerne mener det er bevist «utover enhver rimelig og fornuftig tvil» at tiltalte har anskaffet seg «ettergjorte 1000-kronersedler, for å bruke eller utgi dem som betalingsmiddel».

Fratatt førerkortet for alltid

Saken omfattet også oppbevaring av 221 Subutex-tabletter, som tilsvarer om lag 17,5 gram heroin med 30 prosent renhet, og flere andre forhold knyttet til narkotika og medikamenter.

Han har dessuten kjørt i påvirket tilstand, noe som er domfelt for også tidligere. Derfor er han fradømt retten til førerkort på livstid.

Dommen på fire år, der to år gjøres betinget med en prøvetid på tre år, var i tråd med aktor påstand. 87 dager i varetekt blir trukket fra.

Lurer du på om sedlene er ekte? Sjekk denne presentasjonen!

(Under finner du en presentasjon som viser om 1000-lappen er ekte)