TROND NYGARD-STURE GARD STEIRO

Nå er mannen tiltalt for heleri og oppbevaring av narkotika. Saken som skal opp for Bergen tingrett i januar, er en av de største helerisakene i Bergen noensinne.

750.000 og en Harley

Mannen ble pågrepet høsten for to år siden. Under en høylytt fest i september 2002 i mannens bolig i Nymark-området, tok et par polititjenestefolk turen innom for å roe ned lydnivået. I stuen fant de en pakke med 170 gram hasj, samt noen pakker med stoffblandinger som inneholder metamfetamin og kokain. De fant også 75.000 kroner i kontanter.

Fem uker senere var politiet på nytt i leiligheten. Da fant de små mengder metamfetamin, marihuana og hasj.

På mannens konto fant politiet 750.000 kroner.

Politiet fant også ut at 30-åringen hadde kjøpt en motorsykkel av det ikke helt billige slaget — en Harley Davidson - og betalt kontant.

Gevinst fra hesteløp?

Mannen skal i politiavhør ha forklart at pengene er gevinst fra hesteløp. Men politiet lot seg ikke overbevise. Samlet mener påtalemakten at den arbeidsledige mannen hadde 1,1 millioner kroner som han ikke kunne redegjøre for på en troverdig måte. «Pengene var utbytte av straffbare handlinger, hovedsakelig narkotikaforbrytelser», skriver statsadvokat Randi Gabrielsen i tiltalen.

Statsadvokaten mener disse straffbare handlingene pågikk i 2001 og 2002.

Heleridelen av tiltalen mot 30-åringen har en strafferamme på inntil seks års fengsel. Blir han dømt, blir trolig også hele beløpet på 1,1 million kroner inndratt til fordel for staten.

Advokat John Christian Elden sier at 30-åringen nekter straffskyld.

— Han har overfor politiet dokumentert at han har tilegnet seg pengene på lovlig vis, sier forsvareren.

Han ønsker ikke å kommentere klientenes dokumentasjon før hovedforhandlingen starter.