Det melder NRK torsdag.

Den prisbelønte filmskaperen levde av og for film. Sammen med konen Liv sto de bak den velkjente Barne TV-suksessen «To hus tett i tett» og kortfilmen «Gråpus som forsvant».

Sandberg laget også en rekke dokumentarer, spesielt for det amerikanske markedet.

Startet tidlig

Allerede da han og tvillingboren Sverre Sandberg var seks år gamle fikk de en filmfremviser i julegave.

Dermed var deres skjebne forseglet, skriver Norsk Biografisk Leksikon.

Fremviseren ble etter hvert til kino i hjemmet på Seiersbjerget, mens de i et tømmerhus i hagen startet filmproduksjonsselskapet Svekon Film i 1948 — det eldste av sitt slag i Bergen.

— Jeg går på jobb hver dag, til filmstudioet vårt nede på Seiersbjerget. Til sammen har Svekon laget godt over hundre filmer, som nå skal overføres til DVD. Så jeg har nok å gjøre, sa Sandberg i et intervju med BT i 2010.

Filmnestor

Fra 1960 til 1992 filmet Sandberg dagliglivet i Bergen. Den aller første Anno-filmen ble spilt inn i svart/hvitt og i 2009 kom de første seks filmene på DVD.

— I arbeidet med filmene har jeg opplevd utrolig mange rare ting. En gang var jeg i en kullkjeller i Jonsvollsgaten. Der dukket det opp en filmrull. - Bare ta han med deg, sa eieren.

— Jeg gikk hjem og spilte den av. Det var fabelaktige scener av Amundsen da han gikk ombord i «Latham» for å redde Nobile, fortalte Sandberg til BT i 2009.

MED KAMERAET: Haakon Sandberg dokumenterte Bergen med sine Anno-filmer.
Arne Nilsen

Barne-suksess

Filmene til Sandberg ble vist på internasjonale festivaler, og ikke minst distribuert og solgt i USA.

Sandbergs «Gråpus som forsvant» ble den første kortfilmen for barn som ble laget i Norge og vant pris under filmfestivalen i Venezia.

Ektefellene deltok også i familiebedriften og sammen med sin kone Liv Sandberg sto Sandberg for den velkjente Barne-TV-suksessen «To hus tett i tett».

Sønnen Øyvind Sandberg, som også er filmskaper, har laget dokumentar om foreldrenes pionerarbeid innen norsk film.

Haakon Sandberg døde 30. desember, 89 år gammel.