Dette skjer samtidig som rettssaken mot fire tidligere HSD-ansatte går for retten etter en fyllefest på den samme fergen. Disse fikk sparken etter den beryktede festen om bord 7.november i fjor.

Promillekjører

Lensmann Per Nordstrand i Austevoll begynte å rulle opp den nye fergeskandalen da han ved midnatt fikk tips om et trafikkuhell. En bil på vei fra Storebø til Hufthammer hadde kjørt i autovernet. Vitner mente at bilføreren var påvirket av alkohol.

Nordstrand fulgte etter bilen til fergeleiet på Hufthammer. Det viste seg at bilføreren jobber om bord i HSD-fergen "Os", som i natt lå ved kai på Hufthammer.

Lensmannen vekket mannskapet og promilletestet bilføreren. Han blåste rødt. Deretter tok Nordstrand bilføreren med for blodprøve.

Nordstrand kom tilbake til fergen ved 02.30-tiden. Da tok han en prat med mannskapet. Lensmannen syntes de virket beruset.

— Vi avtalte med mannskapet at vi skulle komme tilbake på morgenkvisten. Da ble hele mannskapet på seks promilletestet. To til blåste rødt, sier Nordstrand.

Tok blodprøve

— Kapteinen, styrmannen og en til blåste rødt, opplyser operasjonsleder Per Stiegler ved Hordaland politidistrikt til bt.no. Det er ikke rett at maskinisten blåste rødt, slik bt.no fikk oppgitt hos politiet i morges. Det var en annen ansatt som blåste rødt som tredjemann.

Politiet nektet fergen å gå fra kai.

Sjokkert HSD-topp

Informasjonsdirektør Arild Sondre Sekse i HSD var rasende da bt.no snakket med ham i morges:

— Er de helt tette i pappen? Skjønner de ikke at dette er alvorlig? Da skal jeg si det klart og tydelig: Dette er veldig alvorlig! Hadde det ikke vært for en tilfeldig politipatrulje på promillejakt i natt, så hadde vi hatt et beruset mannskap på en av våre ferger i dag. Forstår de virkelig ikke hvor alvorlig dette er for sikkerheten til sjøs? sier Sekse.

Informasjonsdirektøren opplyser at HSD har jobbet seriøst med etikk og alkoholproblematikk de siste årene. Derfor er nattens fyll på MF Os, ekstra sjokkerende.

— Ja, jeg er virkelig sjokkert! Det som nå har skjedd, er helt uakseptabelt. Vi må jo spørre oss selv hva vi ikke har gjort godt nok, når dette kan skje. Har de virkelig ikke mer i pappen enn at de gjør dette. Tenker de ikke på passasjerenes sikkerhet i det hele tatt? sier Sekse bestyrtet.

Pliktmessig avhold

Føreren og den øvrige besetning på norske skip med passasjersertifikat har i tjenestetiden i sjøen ikke lov å nyte alkohol eller annet berusende eller bedøvende middel. Unntaket er øl som ikke inneholder over 2,5 volumprosent alkohol.

Forbudet mot å nyte alkohol gjelder også et tidspunkt på åtte timer før tjenestetiden i sjøen begynner.

HSDs egne regler er langt strengere enn dette.

I HSD er promillegrensen satt til 0,0. Det er ikke lov for besetningen verken å nyte eller personlig oppbevare alkohol eller andre rusmidler om bord på HSDs fartøyer. Bestemmelsen gjelder uavhengig av tidspunkt og tjenestesituasjon.

Overtredelse av reglene medfører avskjed.

Reglene ble innført etter den forrige fylleskandalen om bord på MF "Os".

Så seint som søndag kveld braste Austevoll-fergen MF "Ølen" inn i fjæresteinene på Krokeide og søsterfergen MF "Os" ble satt inn som erstatningsferge.