Dramatikken startet da kapteinen skulle legge til. Den fremste propellen nektet å adlyde, og dermed smalt fergen inn i kaien.

— Teknisk svikt gjorde at kapteinen ikke klarte å stanse tidsnok. Noe mer vet vi foreløpig ikke om årsaken til kollisjonen, sier informasjonssjef Arild Sondre Sekse i HSD.

Det ble en lang kveld for de 107 passasjerene om bord. Fergen måtte taues til Sandvikvåg på Stord, hvor bilene kunne kjøre i land rundt midnatt. Flere valgte å overlate bilen i fergemannskapets forvaring, mens de selv kom seg videre med buss.

«Sunnhordland» fikk store skader i det ublide møtet med fergekaien. Når fergen kan være tilbake i trafikk, er foreløpig usikkert. Ifølge Sekse er det aktuelt med en sjøforklaring, men ikke før om et par uker.

Statens vegvesen skal bruke de neste dagene på å sette den ødelagte fergelemmen i stand. Tidligst mandag er den klar til bruk. HSD satser likevel på å holde rutene.

— Det er to fergelemmer i Halhjem, og vi regner med å få tatt unna trafikken på ordinært vis i dagene som kommer, sier Sekse.