• Jeg fikk helt panikk, sier Bergitte Østervold. Hun sto på land og så HSD-fergen med sønnen Martin (10) om bord brase på land ved Krokeide søndag kveld.

Ulykken skjedde rundt klokken 19.50 søndag da MF «Ølen» var på vei til kai på Krokeide. Fergen kom fra Hufthamar i Austevoll. Ifølge informasjonssjef Arild Sondre Sekse i HSD var det, grunnet en motorfeil, for lavt turtall på motoren til at fergen ville rekke å sakke farten i tide. Kapteinen valgte da å styre fergen forbi fergekaien og inn i fjæresteinene bak kaien. Ingen personer ble skadet i grunnstøtingen, men en sjark som lå fortøyd bak fergelemmen ble knust.

Øyenvitner forteller at mannskapet om bord reagerte lynraskt da de skjønte at alt ikke var slik det skulle.

— Mannskapet klarte å styre unna kaien. De var kjappe med å få ut ankeret, slik at fergen hadde lav fart da den grunnstøtte, sier John Jørgensen. Han sto på land og så fergen, som lenge hadde stø kurs mot kaien.

Første gang alene

På kaien sto også Bergitte Østervold, klar til å hente sønnen Martin Østervold Pedersen. 10-åringen hadde vært på søndagsbesøk hos mormor i Austevoll, og skulle ta fergen alene for aller første gang.

— Jeg fikk helt panikk da jeg skjønte at fergen hadde problemer. Jeg var livredd for at Martin sto mellom bilene på dekk, og dermed sto i fare for å bli klemt, sier Østervold.

Fra kaien ropte folk advarsler til passasjerene om å holde seg borte fra bildekket.

— Det var noen fryktelig lange minutter før jeg så sønnen min stå og vinke til meg fra dekk, sier moren lettet.

Hun tror det blir en stund til 10-åringen får reise alene til mormor igjen.

— Dette satte i hvert fall en støkk i meg. Neste gang blir jeg nok med på fergeturen, sier hun.

Ekstra ferge

Etter sammenstøtet bakket fergen ut fra fjæresteinene. Den satte kursen utover igjen, for å få overblikk over skadene før den la til. Da fergen skulle forsøke å legge til kai for annen gang hadde den fortsatt problemer. Propellen var ødelagt, og polititjenestemenn fra Fana politistasjon måtte hjelpe til med å dra fergen inntil kaien. Fergen la til kai like etter klokken 21.15.

Det er ikke mistanke om promille.

— Kaptein, overstyrmann og maskinist har rutinemessig avlagt utåndingsprøver. Aller prøvene var negative, sier politibetjent Stig Skage ved Fana politistasjon.

Det var i går kveld uvisst om grunnstøtingen vil føre til forsinkelser på fergesambandet. Sondre Sekse sier til BT at han regner med at HSD vil sette inn en ekstraferge mellom Krokeide og Hufthamar mandag.

GRUNNSTØTTE: MF «Ølen» gikk klar av kaien, men grunnstøtte med fjæresteinene bak kaien. En sjark som lå fortøyd ble knust i sammenstøtet.<p/>FOTO: KNUT STRAND