— Jeg har blitt orientert av min klient om at han skal fremstilles for varetektsfengsling torsdag, og at han er siktet i en alvorlig narkotikasak, sier hans forsvarer, advokat Odd A. Drevland til BT.

Bakgrunnen for at politiet krever fengsling kan være at de ikke ønsker at Guttormsen skal ha omgang med andre fanger.

Venner fengslet

Narkosaken Guttormsen skal være knyttet til ble avslørt for snart fire uker siden. Da ble to personer stoppet på Trysil med fem kilo amfetamin i bilen. Begge skal være kjenninger av Guttormsen, og en av dem skal ha vært på besøk hos ham i Amsterdam kort tid forut.

Det var trolig denne kontakten som ble farlig for Guttormsen. Politiet skal da ha blitt satt på sporet av ham, og det resulterte i pågripelsen sist lørdag.

En 40 år gammel kamerat av Guttormsen er også fengslet i den store narkosaken. Han var i sin tid også siktet for medvirkning til drapet Guttormsen er dømt for. Denne siktelsen ble senere frafalt.

Tirsdag møtte Guttormsen for en nederlandsk domstol. Han samtykket i utlevering, og i går var tjenestemenn fra Bergen i Amsterdam for å hente hjem rømlingen.

— Min oppgave har vært å få Guttormsen hjem. Hva som skjer videre har jeg ingen kommentar til, sier politiadvokat Ole Bjørn Mevatne i Hordaland politidistrikt til BT.

Politiet prøver etter beste evne å tåkelegge fakta i saken. Da BT kontaktet politiet tidligere på dagen i går, avviste de at Guttormsen var på vei hjem og hadde ingen informasjon om når hjemtransporten ville finne sted. Heller ikke om tjenestemenn fra Bergen var på vei til Nederland.

I går var de tause om at Guttormsen knyttes til en ny narkotikasak.

Taktisk grep

Det siste er trolig et svært lurt, taktisk grep. Hadde politiet siktet Guttormsen for befatning med den store narkotikasaken mens han fortsatt var i Nederland, kunne det medført at det ville tatt lang tid å få ham utlevert til Norge. Spesielt dersom politiet mener at Guttormsen har gjort seg skyld i noe straffbart mens han befant seg i Amsterdam.

— Jeg har rådet mine klient til å ikke la seg avhøre før jeg er tilbake i Bergen, sier advokat Drevland.

Guttormsen stiller seg helt uforstående til de nye anklagene mot ham, og hevder han ikke har noe med narkobeslaget å gjøre.

Verre blir det å forklare hvorfor han har vært på rømmen i elleve måneder. For det må han vente tillegg i straffen på inntil seks måneder.

Fengselsledelsen kommer trolig også til å drøye det en god stund før de gir 38-åringen permisjon på nytt.